Dostupni linkovi

Svijet u utrci suzbijanja omikrona, novog soja korona virusa


Red za vakcinaciju protiv COVID-a 19, Južna Afrika (30. august 2021.)
Red za vakcinaciju protiv COVID-a 19, Južna Afrika (30. august 2021.)

Zemlje širom svijeta uvode zabranu putovanja i ograničenja za zemlje južne Afrike u nastojanju da obuzdaju širenje novog soja korona virusa nazvanog omikron (omicron).

Ovi potezi dolaze nakon što su soj službeno prepoznali i imenovali zdravstveni zvaničnici.

Prvi nalazi sugerišu da omikron donosi povećan rizik od ponovne infekcije, kaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Nekoliko slučajeva zaraze ovim sojem virusa zabilježeno je u Evropi, uključujući dva slučaja u Velikoj Britaniji i jedan u Belgiji. Pojedinačni sumnjivi slučajevi pronađeni su i u Njemačkoj i Češkoj.

Novi soj je takođe otkriven u Bocvani, Hong Kongu i Izraelu.

U međuvremenu, stotine putnika koji su stigli u Amsterdam iz Južne Afrike testirani su na novi soj.

Šezdeset jedna osoba na dva leta kompanije KLM bila je pozitivna na COVID-19 i stavljena je u karantin u hotelu u blizini aerodroma dok čekaju na dodatne testove, rekli su holandski zvaničnici.

Kako su naveli, rezultati koji su pozitivni na COVID-19 bit će istraženi što je moguće prije kako bi se utvrdilo da li se radi o novom soju omikron.

Oko 600 putnika, koji su putovali od Cape Towna do Manchestera preko Amsterdama, stiglo je na amsterdamski aerodrom Schiphol na dva leta kompanije KLM, a zatim su se suočili sa satima kašnjenja i testiranja zbog zabrinutosti na prisustvo omikrona.

Holandija se bori sa rekordnim porastom broja slučajeva zaraze korona virusom. U nedjelju naveče (27. novembar) stupa na snagu produženo djelomično zatvaranje.

Novi soj omikron prvi put je prijavljen Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji iz Južne Afrike 24. novembra.

Putnici iz Južne Afrike, Namibije, Zimbabvea, Bocvane, Lesota i Esvatinija neće moći ući u Veliku Britaniju osim ako nisu državljani Ujedinjenog Kraljevstva ili Irske, ili stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Američki zvaničnici rekli su da će letovi iz Južne Afrike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija biti blokirani, odražavajući ranije poteze koje je poduzela EU. Oni će stupiti na snagu u ponedjeljak (29. novembar).

Niz drugih zemalja takođe je najavilo ograničenja, uključujući sljedeće:

  • Američki zvaničnici rekli su da će strancima biti onemogućeno putovanje iz Južne Afrike, Bocvane, Zimbabvea, Namibije, Lesota, Esvatinija, Mozambika i Malavija, što odražava ranije poteze koje je preduzela EU. Oni će stupiti na snagu 29. novembra;
  • Putnici iz Južne Afrike, Namibije, Zimbabvea, Bocvane, Angole, Mozambika, Malavija, Zambije, Lesota i Esvatinija neće moći ući u Veliku Britaniju osim ako nisu državljani Ujedinjenog Kraljevstva ili Irske, ili stanovnici Velike Britanije;
  • Australija je objavila da će letovi iz Južne Afrike, Namibije, Zimbabvea, Bocvane, Lesota, Esvatinija, Sejšela, Malavija i Mozambika biti obustavljeni na 14 dana. Ljudima koji nisu državljani Australije a koji su bili u tim zemljama u protekle dvije sedmice, sada je zabranjen ulazak u Australiju;
  • Japan je najavio da će od 27. novembra putnici iz većeg dijela južne Afrike morati u karantin od deset dana i za to vrijeme uraditi ukupno četiri testa;
  • Indija je naredila rigorozniji pregled i testiranje za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga;
  • Kanada zabranjuje sve strane državljane koji su putovali kroz Južnu Afriku, Namibiju, Zimbabve, Bocvanu, Lesoto, Esvatini ili Mozambik u posljednjih 14 dana.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

WHO je naveo da se čini da se broj slučajeva ovog soja, prvobitno nazvanog B.1.1.529, povećava u gotovo svim južnoafričkim pokrajinama.

"Ova soj ima veliki broj mutacija, od kojih su neki zabrinjavajući", navodi se u saopštenju UN-ovog tijela za javno zdravstvo.

U njemu se navodi da je "prva poznata potvrđena infekcija B.1.1.529 iz uzorka bila prikupljena 9. novembra".

WHO je istakao da će biti potrebno nekoliko sedmica da se shvati uticaj novog soja, jer naučnici rade na utvrđivanju koliko je prenosiv.

Visoki britanski zdravstveni zvaničnik upozorio je da će vakcine "gotovo sigurno" biti manje efikasne protiv novog soja.

Međutim, profesor James Naismith, biolog sa Univerziteta u Oxfordu, dodao je: "To su loše vijesti, ali ne i sudnji dan."

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG