Viši sud u Beogradu zakazao suđenje hrvatskim pilotima za 14. oktobar

Deo konvoja izbeglih pred akcijom "Oluja", 7. avgust 1995.

Viši sud u Beogradu zakazao je za 14. oktobar suđenje četvorici hrvatskih oficira koji se terete da su u avgustu 1995. raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti, potvrđeno je u tom sudu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Višem sudu nisu mogli da daju više detalja o samom postupku.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije hrvatske pilote smatra odgovornim za "raketiranje kolone srpskih izbeglica" koji su bežali pred akcijom hrvatske vojske "Oluja" u avgustu 1995. godine.

Slučaj je doveo do tenzija na relaciji Beograd – Zagreb i razmene oštre retorike zvaničnika dve države, dok je Hrvatska upozorila da bi to pitanje moglo biti prepreka evrointegracijama Srbije.

Pročitajte i ovo: Optužnice protiv hrvatskih pilota problem više srpskih evrointegracija

U Evropskoj komisiji su u izjavi za RSE od 25. avgusta upozirili na nužnost zajedničkih napora u prevazilaženju teškog nasleđa prošlosti.

Kako je tada navedeno, Everopska komisija će pratiti dešavanja u ovoj oblasti u kontekstu pregovora o pristupanju EU.

Hrvatska je postala članica Evropske unije 2013. godine. Srbija je status kandidata za članstvo dobila 2012. godine.

Šta stoji u srpskoj optužnici za Petrovačku cestu?

Viši sud u Beogradu potvrdio je početkom juna optužnicu za ratne zločine na Petrovačkoj cesti i u mestu Svodna, koji su se desili u avgustu 1995.

Prema toj optužnici, kako su prenosili mediji, optuženi se terete da su naredili avionsko raketiranje kolone srpskih izbeglica na teritoriji Bosne i Hercegovine dok su bežali pred hrvatskom vojskom 7. i 8 avgusta 1995.

U ta dva raketiranja, prema službeno nepotvrđenim podacima, živote je izgubilo 13 osoba, uključujući šestoro dece, dok su 24 osobe bile ranjene.

Hrvatski izvori pak navode da su se u izbegličkoj koloni nalazili i vojnici i raketni sistemi i da nije bilo delovanja avijacije po koloni.

"Da je bilo dokaza za raketiranje kolone sa srpskim izbeglicama u 'Oluji', to bi bilo obuhvaćeno haškim optužnicama", izjavila je 1. juna glavna hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek.

Pročitajte i ovo: Documenta iz Zagreba pozdravlja najavu optužnice Srbije za granatiranje kolone

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je 20. avgusta da od srpskih nadležnih organa nije dobilo zvaničnu službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u maju optužnicu protiv četiri nekadašnja komandanta Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva tereteći ih ratni zločin nad srpskim civilima u akciji "Oluja".

Kako oni nisu dostupni srpskom pravosuđu, tužilaštvo je predložilo da im se sudi u odsustvu. Srpsko zakonodavstvo dozvoljava suđenje u odsustvu.