Dostupni linkovi

Hrvatska nije dobila zvaničnu informaciju o optužnici Srbije protiv pilota


Konvoj srpskih izbeglica iz Knina čeka da pređe bosansko-jugoslavensku granicu u blizini grada Rače u istočnoj Bosni, 6. avtusta 1995.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je u subotu da od srpskih nadležnih organa nije dobilo zvaničnu službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Srbija ih tereti za ratne zločine avgusta 1995, na području Bosne i Hercegovine (BiH), prenela je agencija Hina.

"Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim telima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srpskih medija", dodaje se u saopštenju.

List Politika preneo je u subotu da bi uskoro trebalo da bude zakazano suđenje četvorici hrvatskih oficira koji se terete da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu srpskih izbeglica iz Hrvatske na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca u Bosni i Hercegovini.

Kako list navodi, Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu kojom se Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu da proces protiv okrivljenih vodi u njihovom odsustvu.

Pitanje procesuiranja ratnih zločina aktuelizovano je u junu ove godine, optužnicom srpskog tužilaštva protiv četvorice komandanata Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Hrvatska tvrdi da su u koloni među izbjeglicama bila oružja i vozila vojske samoproglašene "Republike Srpske Krajine", pa je kolona bila legitiman vojni cilj, a da su stradali civili – kolateralne žrtve.

Vojna akcija "Oluja" bila je akcija oslobađanja dijelova teritorije Hrvatske koje su okupirale srpske snage.

XS
SM
MD
LG