Srbi će sami ukloniti barikade?

Ibarski most, Mitrovica 22. jun 2014.

Srbi na severu i njihovi predstavnici su u koordinaciji sa vlastima u Beogradu uklonili barikadu od peska i šljunka na mostu u Mitrovici, a potom postavili drugu, odnosno tzv. "Park mira". Sami ti Srbi trebaju i ukloniće tu istu barikadu kada se stvore uslovi, ocenjuju politički predstavnici Srba sa severa i poznavaoci političkih dešavanja na Kosovu.

Za predstavnike kosovskih institucija ovaj "Park mira" predstavlja sraman čin, te su kazali da će i od Brisela zatražili da se ova barikada ukloni, u suprotnom, same kosovske vlasti će poduzeti korake u tom pravcu.

Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste, u izjavi za RSE je potvrdio da je "Park mira" postavljen u koordinaciji sa vlastima u Beogradu, a glavni razlog tome jeste nepoverenje Srba sa severa prema zvaničnoj Prištini.

"Potezi koje srpska strana na Kosovu i Metohiji vuče svakako su koordinisani sa Beogradom. To je jednostavno jedan akt koji je proistekao iz jednog stanja straha i nepoverenja prema strani koja dolazi iz Prištine i onog trenutka kad taj strah i nepoverenje nestanu, svakako će se izgubiti potreba za postojanjem takvog parka ili bilo koju drugu barikadu na severu Kosovai Metohije“, kaže Jablanović.

Ranđel Nojkić, poznavaoc političkih dešavanja na Kosovu, kaže da je sva ova napeta situacija oko barikade na mostu mogla da se izbegne ukoliko bi postojala korektna komunikacija između Beograda i Prištine. On je uveren da Park mira nije postavljen bez odobrenja zvaničnog Beograda.

Ranđel Nojkić

"Ako je to uz saglasnost Beograda, mislim da to bilo rešenje - da se u smislu problem reši. Ako su Srbi to uradili bez saglasnosti Beograda, mislim da su i Beograd stavili u jedno vrlo nezgodnu situaciju, situaciju kojoj trebaju sada da nađu rešenje, a da se opet ne sukobljava sa predstavnicima Srba", navodi Nojkić.

Aleksandar Jablanović, pak, smatra da Srbi trebaju ukloniti barikadu na mostu, kao i sve druge. Ali, kaže da je za to potrebno da se stvore uslovi.

"Onog trenutka kada srpski narod u severnom delu Kosovske Mitrovice bude imao osećaj da je slobodan i da nije ugrožen ni od koga, mi ćemo sami ukloniti svaku barikadu i Park mira, a svako nasilno uklanjanje bariakade ili Parka mira predstavlja grubo kršenje prava i volje srpskog naroda", ističe Jablanović.

Za Nojkića ovo nije laka situacija. On kaže da problem barikada na severu trebaju da reše oni koji su ih postavili, te da za to ne treba čekati zvaničnu Prištinu jer bi to prouzrokovalo još više problema.

Nojkić dodaje i da Beograd treba da poduzme konkretne korake kako ne bi došlo do novih sukoba. Ali, ističe on, Beograd ima problema sa predstavnicima Srba na severu zato što je njihovo jedinstvo poprilično krhko.

"Mislim da Beograd želi da taj problem reši, ali problem u Beogradu je taj da ne znaju kako da prevaziđu razlike između različitih političkih opcija na severu. Vi imate na severu Srbe koji su bili za izbore i koji su rekli da su izbori jedno rešenje, imate tamo Srbe koji su bili apsolutno protiv izbora. Imate, zatim, ljude koji su ove izbore zloupotrebili. Tako da, to su različite političke opcije i Beograd ima taj problem da ne stvori novi problem među Srbima na severu Kosova, uprkos činjenici da se poziva na jedinstvo", smatra Nojkić.

Nojkić zaključuje da stanje na terenu pokazuje da Priština i Beograd trebaju da uspostave komunikaciju kako bi se izbegli novi sukobi.