Sporazum sa Hagom: Do kraja goniti ratne zločince

Goran Salihović i Hassan B. Jallow, Sarajevo 9. septembar

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove Hassan Bubacar Jallow i glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović potpisali su u Sarajevu u utorak Memorandum o razumijevanju, čime se ozvaničila saradnja između Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) i bh. tužilaštava. Riječ je o tehničkim sporazumima o modalitetima pristupa dokaznom materijalu Hagu.

Nakon što Haški tribunal okonča rad nekažnjeni ratni zločinci neće biti ostavljeni na slobodi u zemljama Zapadnog Balkana, već će se omogućiti i Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori da im sude. To je namjera Sporazuma potpisanog u Sarajevu.

Goran Salihović

"Kroz ovaj projekat nastavljamo saradnju i sa Haškim tribunalom i sa susjedima u regiji - sa Srbijom, sa kojom smo potpisali sporazum, sa Hrvatskom i sa Crnom Gorom. Poruka Tužilaštva BiH i svih ovih tužilaštava je da ratni zločinci u regiji neće više imati mjesta gdje da se sakriju. Svi ovi sporazumi u suštini daju jednu veliku nadu žrtvama da ćemo pokušati da procesuiramo sve one koji su počinili krivična djela, a za koja imamo određene dokaze", kaže Goran Salihović, glavni državni tužilac Bosne i Hercegovine.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove je u postupku preuzimanja funkcija Haškog tribunala, a tužilac Hassan B. Jallow ističe da je jedna od njegovih važnih uloga podrška lokalnim tužiocima u suđenjima za ratne zločine.

"U prijepodnevnim satima sam već imao priliku da razgovaram sa ministrom vanjskih poslova BiH i sa ministrom pravde BiH. Također ćemo u okviru naše posjete u toku nekoliko narednih dana obići jedan broj stratišta iz proteklog rata. Drago nam je kad čujemo Goranove riječi da su on i njegov tužilački ured spremni da se uhvate u koštac sa preostalim zadacima da se svi počinitelji krivičnog djela ratnog zločina kazne", navodi Jallow.

Tužilac Jallow boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Zapadnom Balkanu u svojstvu tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove, institucije koja će postepeno preuzimati funkciju od Haškog tribunala kako se budu završavali posljednji postupci pred njim.

Hassan B. Jallow

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, od 9. do 11. septembra, Jallow se u Sarajevu već sastao sa predstavnicima međunarodnih institucija i diplomatskog kora, a posjetiće memorijalne centre u Srebrenici 10. septembra i u Bradini i Grabovici 11. septembra.

U petak, 12. septembra, najavljeno je da će tužilac MMKS-a otputovati u Zagreb.

Od 3. oktobra 2003. godine Jallow je obnašao funkciju tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu, a za tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove imenovan je 1. marta 2012. godine.

Preuzeo je brojne dužnosti od Haškog tribunala, pa i eventualne žalbe na okončane postupke vođene pred Tribunalom u predmetima protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Vojislava Šešelja.

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove pružaće i podršku krivičnom gonjenju za ratne zločine na nacionalnom nivou, te pomagati u nadgledanju predmeta proslijeđenih sudovima u regionu.