Sjeverna Koreja šalje raketne stručnjake u Siriju

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un (Kim Džong Un)

Sjeverna Koreja šalje raketne stručnjake u Siriju, kao i opremu koja bi mogla biti korištena u proizvodnji kemijskog oružja, javljaju američki mediji.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda (UN) pronašli više od 40 prethodno neprijavljenih isporuka takvih zaliha Siriji između 2012. i 2017. godine.

Istodobno, borbe u Siriji traju, bez obzira na ruski plan o primirju.

Sirijski režim do sada je više puta upotrebljavaju kemijsko oružje u napadima na civile. Eksperti UN-a su utvrdili da materijali koji su poslani iz Sjeverne Koreje u Siriju uključuju pločice otporne na kiseline i na koroziju, te termometre.

Jedna članica svjetske organizacije je saopćila da je uočila sjevernokorejske stručnjake na mjestima na kojima se nalaze skladišta sirijskog kemijskog oružja.

Međutim, Damask tvrdi da je UN-ovim stručnjacima pojasnio da se radi o sportskim trenerima i sportašima.

Ovi navodi dolaze usred najnovijih izvještaja da sirijska vlada otrovnim plinom napada civile, što vlada opovrgava.

Najžešći napad kemijskim oružjem bio je u aprilu prošle godine u gradu Kan Šejkun na sjeverozapadu Sirije. Tada je poginulo više od 80 ljudi, stotine su imale simptome trovanja zbog nervnih plinova.

Vaš browser nepodržava HTML5

Sirija: Desetine mrtvih u napadu hemijskim oružjem

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad (Bašar el Asad) je tada tvrdio da se radi o izmišljenoj priči, dok su njegovi ruski saveznici saopćili da se radilo o zračnom udaru na skladište kemijskog oružja koje je navodno bilo u rukama pobunjenika.

U Siriji i dalje traju borbe, a petosatno primirje zbog humanitarnih razloga je već prvog dana prekršeno. Snage sirijskog režima napreduju u području istočne Gute (Ghouta).

Nije pomogla ni jednoglasno usvojena rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom se tražilo 30-dnevno primirje iz humanitarnih razloga.

Moskva i Damask optužuju pobunjenike za neuspjeh primirja i tvrde da oni granatiraju rute kojom bi civili trebali napustiti tu enklavu. Pobunjenici negiraju takvo granatiranje.

Izvori iz sirijske vojske tvrde da je i u srijedu otvoren koridor kako bi civili, ranjeni i bolesni napustili istočnu Gutu.

Državna televizija javila je da ni jedan civil nije prošao humanitarnim koridorom. Pobunjenici tvrde da civili ne žele napustiti područja zbog straha od sirijskih vlasti.