Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja poslala zabranjenu opremu u Siriju i Mijanmar


Sjevernokorejski lider Kim Jong-un (Kim Džong Un)
Sjevernokorejski lider Kim Jong-un (Kim Džong Un)

Sjeverna Koreja poslala je dijelove korištene za programe balističkih raketa i kemijskog oružja u Siriju i tehničare za raketne sustave, što je protivno sankcijama Ujedinjenih naroda (UN), kao i zabranjene balističke rakete u Mijanmar, naveli su stručnjaci UN-a, prenijela je agencija AP.

Grupa stručnjaka nadležnih za praćenje provođenja sankcija Sjevernoj Koreji navela je da je istragom sjevernokorejskog transfera zabranjenih balističkih raketa, konvencionalnog naoružanja i robe dvostruke namjene pronađeno više od 40 prethodno neprijavljenih pošiljki Siriji u periodu između 2012. i 2017. godine.

Navedeno je i da je neimenovana država-članica UN-a također prijavila dokaze da je Mijanmar, pored balističkih raketa, primio brojno konvencionalno oružje iz Sjeverne Koreje, uključujući raketne bacače i rakete zemlja-zrak.

Agencija AP je prenijela 2. veljače, pozivajući se na izvešće stručnjaka, da Sjeverna Koreja ne poštuje sankcije UN-a u vezi s naftom i plinom, te da surađuje sa Sirijom i Mijanmarom kada su u pitanju balističke rakete.

AP je naveo i da je Sjeverna Koreja nezakonito izvezla robu koja joj je donijela skoro 200 milijuna dolara za svega devet mjeseci 2017. godine, zaobilazeći sankcije.

Ta agencija imala je noćas uvid u izvješće na više od 200 strana, uključujući zaključke stručnjaka koji se odnose na kemijsko oružje u Siriji.

Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje optužile su Siriju za korištenje kemijskog oružja u oblastima koja su pod kontrolom pobunjenika, kao što je nedavni napad u istočnoj Guti (Ghouta), predgrađu Damaska, što sirijski predsjednik Bašar el Asad (Bashar al-Assad) negira.

XS
SM
MD
LG