Sirija bi priznala Kosovo u slučaju svrgavanja Asada

Kosovski ministar Enver Hoxhaj u razgovoru sa sirijskim opozicionarima, Priština, 26. april 2012.

Ukoliko u Siriji aktuelni režim bude svrgnut ta zemlja će verovatno priznati Kosovo, rečeno je u četvrtak u Prištini, tokom razgovora zvaničnika Kosova i sirijskih opozicionara.

Nakon razgovora ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hoxhaja sa predstavnicima sirijske opozicije, šef te delegacije Amar Abduhamid je izjavio da bi, ukoliko bi opozicija vladala Sirijom, veoma brzo došlo do priznanja Kosova.

„Smatram da će nakon današnjeg sastanka i uopšte nakon ove posete i na osnovu naše saradnje koja je sada počela, priznanje nezavisnosti Kosova biti broj jedan na našoj agendi. Naravno da ne možemo govoriti u ime sirijskog naroda zato što smo mi savetnici različitih političkih grupa na terenu...Ali, realnost je ta da je Kosovo u jednoj dobroj poziciji da dobije podršku sirijskog naroda, i to zahvaljujući ovim sastancima. Ovo je dobar početak ojačavanja odnosa između Kosova i sirijskog naroda“, kazao je Abduhamid, koji je inače 2005 godine bio primoren da emigrira u Merilend zbog antirežimskih aktivnosti.

Sa druge strane, ministar Hoxhaj izjavio je da će Kosovo „na različite načine pomoći Siriji u izgradnji demokratske države, u kojoj će se poštovati prava i sloboda čoveka.“

„Niko nije mogao da zaustavi tok istorije kada je u pitanju Kosovo. Nije ne može da zaustavi ni tok istorije u kojem će Sirija ubrzo postati demokratska zemlja i u kojem će trenutnom režimu doći kraj. Mi, kao Ministarstvo spoljnih poslova, podržavamo ovu zemlju“, kazao je Hoxhaj.

Djengizkhan Hašo, aktivista i član Saveta nacionalne skupštine Kurda, kazao je da dešavanja na Kosovu koja su dovela do nezavisnosti zemlje predstavljaju nadu za budućnost sirijskog naroda.

„Do pre nekoliko godina ništa niste imali, dok danas razgovaramo sa ministrima, predsednicom i tako dalje. Ovo nas čini optimistima i sigurni smo da će i promene u Siriji doneti demokratiju i slobodu. Nadamo se da će do toga doći sa što manje vojnika, oružja i slično“, kažao je Hašo.

Sirijska delegacija inače boravi na Kosovu na poziv Kluba za spoljnu politiku, a prisustvovaće i konferenciji na temu „Sirija i lekcije sa Kosova“.