Sindikati Kantona Sarajevo najavljuju štrajk i proteste ako ne bude povećanja plata

Predstavnici 6 sindikata Kantona Sarajevo najavili štrajk i proteste ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata, Sarajevo, 17. novembar 2021.

Predstavnici šest sindikata koji okupljaju 14.000 radnika u Kantonu Sarajevo (KS) zaprijetili su generalnim štrajkom i protestima ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata radnika.

Istakli su, na konferenciji za novinare u Sarajevu, u srijedu, 17. novembra da nacrt budžeta KS, jednog od deset kantona entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) za 2022. iznosi 1,1 milijardu maraka (oko 650 miliona evra), a da u njemu nije planirano povećanje osnovice za obračun plata.

„Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani, na dan usvajanja budžeta KS za 2022. pred zgradom KS ćemo okupiti najmanje 100 radnika, a ako ni tada ne bude postignut cilj na narednim protestima ćemo okupiti do 8.000 radnika, bez obzira na kazne i epidemiološke mjere“, poručio je predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić.

Navodi da ne mogu „više da trpe ignorantski odnos“ vlasti u KS prema sindikatima.

Predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo rekao je da su zahtjevi za povećanje plata opravdani s obzirom na rast troškova života i činjenicu da u prethodne dvije godine nisu tražili povećanje iz solidarnosti sa onima koji su više pogođeni pandemijom korona virusa.

„Neprihvatljivo da je plata policijskog službenika u Kantonu Sarajevo iznosi 850 maraka (425 evra)“, rekao je Ećo.

Istakao je da neće biti prihvaćeno da trenutna osnovica plate i dalje ostane važeća.

Iste zatjeve imaju i sindikati u oblasti obrazovanja, državnih službenika i namještenika, sudskoj vlasti i javnim ustanovama koji djeluju u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici sindikata pozvali su Vladu KS na pregovore prije utvrđenja budžeta. Podsjećaju da su porasli troškovi života, a plate su ostale iste.

Pročitajte i ovo: Štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo

Prethodno su, tokom juna, štrajkovali i članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo tražeći potpisvanje granskog kolektivnog ugovora sa većim koeficijentima na obračun plata.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH, jedan od dva entiteta u BiH) prosječna neto plata iznosi 1.000 KM (500 evra), dok je potrošačka korpa koju je izračunao Savez samostalnih sindikata BiH 2.070 KM (1.035 evra).

Prosječna plata u drugom BiH entitetu, Republici Spskoj (RS), iznosi 1020 maraka (510 evra), dok je iznos sindikalne potrošačke korpe za jul, koju je izračunao Savez sindikata RS 1.928 KM (964 evra).

Pročitajte i ovo: U BiH raste sve osim plata i penzija