Sarajevo u znaku filma prve noći festivala

Svečanoj ceremoniji otvaranja Sarajevo Film Festivala (SFF) prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson (prvi zdesna).

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra poručio je da "život bez umjetnosti i bez filma nije to što smo mi navikli da bude".

"Za nas je ovo veliki momenat. Nadam se da ćemo se vratiti normalnom životu koji je dostojan čovjeka. Nadam se da će ovo biti početak jedne lijepe nove priče", kazao je Purivatra, na ceremoniji otvaranja SFF-a u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Mladi sarajevski glumac Dino Bajrović otvorio je ovogodišnji 27. po redu SFF.

"Izuzetno mi je drago pozdraviti vas u ime Sarajevo Film Festivala. Moje ime je Dino Bajrović i pripala mi je čast da večeras budem majstor ceremonije otvaranja. Ovogodišnji SFF u 19 filmskih programa donosi 255 filmova i pet serija iz 65 zemalja. Čak 55 filmova na SFF-u imat će svjetsku premijeru, a šest ostvarenja međunarodnu", rekao je Bajrović.

U otvorenom kinu Matalac, jednom od lokacija SFF-a, prvu noć festivala prikazan je film "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića, bh. redatelja.
 

Kako je najavljeno, SFF će biti COVID-siguran događaj, održan u skladu s mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Za sve događaje planirane tokom sedam festivalskih dana potrebna je COVID-sigurna akreditacija, odnosno, jedan od tri dokumenta koja su potrebna da bi se prisustvovalo projekcijama i lokacijama. Posjetiteljima projekcija i ostalih festivalskih sadržaja potrebna je potvrda da su prebolovali COVID u posljednjih šest mjeseci, da imaju negativan antigenski test, ili dokaz o vakcinaciji.

Film "Deset u pola" prati priču iz stare gradske jezgre Baščaršija dok pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine.

Wim Wenders na crvenom "bosankom" tepihu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, jedne od lokacija za prikazivanje filmova tokom festivala.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja bila je i ekipa filma "Deset u pola", filma koji, kako kažu autori, nije samo priča o gastronomskom simbolu Sarajeva - ćevapima, nego i priča o prijateljstvu, ljubavi, svojevrsnom bosanskom inatu.

Jedan od glumaca iz filma "Deset u pola" je i popularni Branko Đurić - Đuro.

Danis Tanović, redatelj i dobitnih Oscara za film "Ničija zemlja", ove godine na SFF-u predstavlja igrani film "Deset u pola". Tanović je kazao da je film, koji će u petak navečer biti prikazan na ukupno 14 lokacija u Sarajevu i Mostaru, "jedno malo ljubavno pismo" gradu.

Jedan od prepoznatljivih interpretatora sevdalinke Božo Vrećo prošetao je crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala.

Redatelj Wim Wenders zahvalio je Sarajevu na priznanju, nagradi Počasno Srce Sarajeva.
"Nagrada je u obliku srca i tako ja radim filmove, stvarno je posebna za mene", kazao je Wenders.