Sarajevo: Radionice kamerne muzike za studente iz regiona

Učesnici 03. Sarajevo Chamber Music Festivala, fotografije uz tekst: Almin Zrno

U okviru trećeg Sarajevskog festivala kamerne muzike (Sarajevo Chamber Music Festival), od 26. avgusta do 4. septembra, održavaju se i master radionice za studente muzike iz regiona. Nakon pomnog vježbanja i upijanja savjetâ eminentnih umjetnika, više od 50 studenata je svoje umijeće muziciranja u kamernom sastavu pokazalo u ponedjeljak uveče pred sarajevskom publikom.

Pored profesionalnog usavršavanja, boravak studenata iz regije u bh. prijestolnici je prilika za druženje i umrežavanje.

„U Zagrebu nema ovakvih festivala i događanja. Prisustvo na Sarajevo Chamber Music Festivalu mi omogućava da radim sa vrhunskim sviračima, da upoznam nove ljude, da imam barem neko iskustvo u komornoj muzici i, naravno, da idem na odlične koncerte“, kaže studentkinja zagrebačke Muzičke akademije Ariana Škrinjar.

Petar Obradović, student Fakuteta muzičke umetnosti u Beogradu, za Radio Slobodna Evropa navodi da su predavači radionica Sarajevskog festivala kamerne muzike vrlo analitički pristupili radu sa svojim polaznicima.

„Ovo je potpuno jedan novi nivo pripremanja kompozicija za izvođenje, što meni jako puno znači, što zbog mojih nekih individualnih nastupa, što u radu sa kamernim ansamblima. To je ujedno i odlično iskustvo. Uz samo sviranje, tu su poznanstva i druženja. Ovo je jedan vrlo interesantan primjer kako se oko jedne sjajne ideje i koncepta okuplja omladina našeg regiona. U suštini, mnogo sam zadovoljan“, ističe Obradović.

Koncert polaznika master radionica


O svojim iskustvima govore i studenti Ana Kopše iz Graza, Arpad Čibri iz Novog Sada, Mirna Lazić iz Splita, te Nina Stamenković iz Istočnog Sarajeva.

Mentori muzičari su toliko odlični da svaka riječ koju ti kažu može te podići za tri stepenice.“

„Ovo je neka vrsta profesionalnog usavršavanja, koje mi, ustvari, nemamo na svakom ćošku, i jako je retko da neko dođe na ove prostore i održi ovakve radionice.“

„Moram priznati da kod nas u Splitu nema tako nečega. To je jako lijepo, pogotovo što dolaze takvi veliki muzičari.“

„Predavači su jako profesionalni i komunikativni, divni su prema nama. Festival, gledajući s aspekta koncerata, predavanja i druženja, je sjajan.“


Pohvale i izazovi

Među brojnim inostranim predavačima je i violinistkinja iz Sjedinjenih Američkih Država Deborah Wong. Ona za RSE kaže da je prezadovoljna polaznicima ovogodišnjih master radionica Sarajevskog festivala kamerne muzike:

„Sa studentima je predivno raditi. Susretljivo prihvataju naše sugestije. Drago nam je što smo upoznali mlade umjetnike sa cijelog Balkana. Budući da radionice vodimo već treću godinu, neki studenti imali su priliku da više puta učestvuju na njima. Zapravo, za samo nekoliko dana predavanja uočavamo veliki napredak kod studenata, što je, svakako, za pohvaliti.”

Publika na koncertu


Studentkinja Fakulteta glazbene umjetnosti iz Mostara Anica Ištuk prisustvuje radionicama sa muzičarima Menhetnovog gudačkog kvartera (Manhattan String Quartet).

„Naš mentor je bio violist njihovog kvarteta John Dexter. Svidjelo mi se na koji način je sa nama radio o tonu. Govorio nam je da, iako postoji pet glasova, trebamo znati razgraničiti kad koji glas ima svoju melodiju, a kada je ko u pratnji. Naravno, radili smo i na razvijanju ljepote i kvalitete tona. Oduševljena sam“, iskreno će Ištuk.

Muzicirati u kamernom sastavu je poseban podvig. Studentkinja muzike iz Sarajeva Dalila Kurtić na koncertu u ponedjeljak uveče svirala je Mozartov Klavirski kvintet u Es-duru.

„Izazov je da postignemo tu cjelinu iako sviramo različite instrumente, pogotovo zato što je riječ o kvintetu pisanom za duvače i klavir. Stoga je bio izazov da zajedno postignemu imitaciju tih duvačkih instrumenata pomoću gudača“, kaže Kurtić.

Planirana je i radionica koju će voditi čuveni Stanley Drucker. Radu s ovim američkim klarinetistom posebno se raduje student iz Banje Luke Neven Marinković.

„Pohađaću još i posebnu radionicu sa gospodinom Druckerom. On je jedan od najpoznatijih klarinetista u svijetu, čovjek koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda za najduži staž“, pojašnjava Marinković.

I ovogodišnji Festival ugostio je mnoge svjetski priznate umjetnike. Pored rezidencijalnog sastava - njujorškog Manhattan String Quartera (Chris Finckel, Calvin Wiersma, John Dexter i Curtis Macomber), nastupaju i jedan od vodećih američkih pijanista Christopher Taylor, član čuvenog Stradivari kvarteta - švicarski violista Lech Antonio Uszynski, prvi klarinetista Njujorške filharmonije Stanley Drucker, saosnivač Festivala - bosanskohercegovački pijanist sa američkom adresom Dino Mulić, te istaknuti bh. instrumentalisti i profesori Muzičke akademije u Sarajevu Nihad Krečo (klavir), Sakib Lačević (flauta) i Vedran Tuce (klarinet).

Učesnici radionica izučavaju djela dva genija - Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johannesa Brahmsa, kompozitora koji su u fokusu trećeg Sarajevskog festivala kamerne muzike, kao i kamerno stvaralaštvo Gabriela Fauréa, Felixa Mendelssohna i Nine Rota. Jedan od organizatora festivala je i Muzička akademija u Sarajevu.

„Širimo u medijskom i javnom prostoru Sarajeva da je muzička kultura Evrope tradicija kojoj pripadaju i Mozart i Brahms, da je to i naša kultura i tradicija. Možemo biti sretni i ponosni što su se na jednom malom, evropskom prostoru, kojem i mi pripadamo, razvila čuda koja je stvorio ljudski duh upravo slijedeći jednu intelektualnu, jezičku i kulturološku logiku kojoj pripadaju svi narodi Zapadnog Balkana i koja je nama bliska“, zaključuje za Radio Slobodna Evropa umjetnička direktorka Festivala Amila Ramović.