Toplo i hladno između Trumpa i Kima

Sada su stvari drugačije od vremena kada su Trump i Kim međusobno izmjenjivali uvrede

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako postoji "šansa" da se povijesni samit sa sjeverenokorejskim liderom Kim Jong-unom ipak ne dogodi sljedećeg mjeseca.

"Sjever" mora ispuniti neke uvjete, rekao je Trump prilikom dočeka južnokorejskog predsjednika Mun Džae-ina u Bijeloj kući. Prethodno je Pyongyang rekao da bi samit mogao odgoditi ukoliko Washington bude ustrajavao na unilateralnoj denuklearizaciji. Dugo očekivani samit planiran je za 12. jun u Singapuru.

Međunarodna javnost iščekuje da li će do samita doći kako je planirano ili će biti odgođen za neko drugo vrijeme ili se možda neće ni održati. Američki predsjednik Donald Trump nije bio sasvim precizan, te je ostavio prostor za nagađanje:

"Postoje određeni uvjeti koje mi tražimo i nadam se da će oni biti ispunjeni. Ukoliko se to ne dogodi, neće biti sastanaka. Iskreno, to bi trebao biti zanačajan sastanak i za Sjevernu Koreju i za cijeli svijet. Ako se ne dogodi kako je planirano možda će se održati u neko drugo vrijeme".

Predsjednik SAD je kazao da se stav Sjeverne Koreje promijenio nakon drugog Kimovog posjeta Kini.

Glasnogovornik južnokorejskog predsjednika Yoon Young-chan izjavio je, pak, da su se predsjednici suglasili da se nastavlja sa pripremama samita12. juna.

"Dvojica čelnika razgovarali su o najnovijem stajalištu Sjeverne Koreje o Južnoj Koreji i SAD-u i načinima uklanjanja eventualne nestabilnosti koja bi mogla proizaći nakon prve denuklearizacije Sjevera ikada", rekao je Yoon.

I američki državni tajnik Mike Pompeo je kazao da se nastavljaju pripreme za 12. jun, no on je pohvalio Kinu za povijesni pritisak na Sjevernu Koreju.

U međuvremenu se Pyongyang složio da novinarima južnog susjeda dopusti da promatraju razmontiranja prvog nuklearnog mjesta. Prethodno su im bile uskraćene vize, no idućih dana će se pridružiti predstavnicima svjetskih medija koji će posjetiti Punggye-ri. To se smatra gestom dobre volje, ali i tu bi moglo doći do odgode zbog, kako kažu, lošeg vremena.

Područje na planinskom sjeveroistočnom dijelu, smatra se glavnim nuklearnim objektom Sjevera i jedinim aktivnim centrom za nuklearna testiranje u svijetu. Ono se provodi u sustavu tunela iskopanih u blizini planine Mantap.

Punggye-ri, područje na planinskom sjeveroistočnom dijelu, smatra se glavnim nuklearnim objektom Sjevera

Analitičari naglašavaju važnost samita i podsjećaju da su sada stvari drugačije od vremena kada su Trump i Kim međusobno izmjenjivali uvrede, jer retorika je jedno, a sada je u pitanju dogovor u kojem je svaki detalj bitan.

Tu je važan i spin koji ima južnokorejski predsjednik. On želi iskoristiti priliku za dobrobit svoje zemlje, iako je i dalje otvoreno pitanje da li je prekomjerno naglašavao spremnost Kim Džong-una na pregovore.

Politički, predsjednik Trump je mnogo investirao u sastanak sa Kimom, zato i većina američkih dužnosnika i izvanjskih promatrača smatraju da se nastavlja s pripremama za susret u Singapuru.

Washington je jasno rekao da želi vidjeti "punu i nepovratnu denuklearizaciju", Pyongyang ponavlja da se neće odreći nuklearnih mogućnosti sve dok ne bude siguran od "američke agresije".

"Sve je na tankom ledu", smatra Koo Kab-woo, profesor za sjevernokorejske studije na sveučilištu u Seulu.

Značajan signal, kažu analitičari, biće sama ceremonija uništavanja mjesta za nuklearno testiranje raketa, jer će ono pokazati kakvo je zapravo raspoloženje Sjevera.

Pyongyang je u posljednjih godinu dana obavio testiranja nuklearnih raketa i tvrdi da posjeduje dalekometne rakete s nuklearnim bojevima glavama koje mogu doseći teritorij SAD. Zbog nuklearnih testova, Sjeverna Koreja suočila se sa snažnim ekonomskim sankcijama.