Ambasador SAD-a kaže da se situacija iz Ukrajine neće preliti u BiH

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, 31. mart 2022.

Bosni i Hercegovini je mjesto u euroatlantskoj zajednici, a ne uz autoritativnu Rusiju koja je okrenuta prošlosti, poručio je američki ambasador Michael Murphy na konferenciji za novinare u Sarajevu, 31. marta.

Murphy, koji je zvanično mjesto ambasadora u BiH preuzeo 18. februara, smatra da "neće biti prelijevanja situacije iz Ukrajine u vezi s ruskom agresijom u BiH u kratkom roku".

"Kad je riječ o sigurnosti i stabilnosti u BiH, zadovoljan sam, jer je EUFOR odlučio pojačati svoje prisustvo ovdje i to je bilo ispravno učiniti. Postoji politička kriza u BiH i ona je problematična i izaziva nestabilnosti. Problem su potezi političkih lidera i dio rješenja je da oni jednostavno - prestanu s tim", poručio je ambasador Murphy u prvom obraćanju medijima u BiH.

Pročitajte i ovo: Članica UN komisije najavljuje prvi izvještaj o ratnim zločinima u Ukrajini za septembar

Murphy je komentirao i izjave Ambasade Rusije u BiH i ambasadora Igora Kalabuhova i ocijenio ih kao nečuvene i "jako problematične".

"Prijetnje BiH su nedopustive i užasne, mi to osuđujemo", kazao je Murphy.

Još nije kasno za sankcije Rusiji iz BiH

"BiH može biti ponosna na poziciju koju je zauzela u Ujedinjenim narodima, sa skoro svim drugim zemljama svijeta, da osudi rusku agresiju. Mislim da je to ispravno i da će historija na to gledati kao vrlo važan potez", ocijenio je Murphy.

Kad je riječ o sankcijama Ruskoj Federaciji, Murphy je kazao da BiH ima svoje obaveze prema Europskoj uniji i svom kandidatskom putu.

"Obavezna je pratiti EU politike i prilagoditi i svoje odluke njima. Međutim, ne smatram da je prošlo vrijeme za BiH da to uradi. Još ima vremena. Za prave odluke, dogovore, uvijek ima vremena, nikad nije kasno."

Pročitajte i ovo: Sedam dana za BiH da odluči o sankcijama Rusiji

Borba protiv korupcije, ali i stranih utjecaja

Novi ambasador SAD-a u BiH precizirao je da će mu najvažniji zadaci u BiH biti nastojanje da promovira pomirenje među konstitutivnim narodima i građanima, zatim reforme u oblasti vladavine zakona, posebno u oblasti borbe protiv korupcije.

Važnima ciljevima svoga rada u BiH smatra i reforme koje imaju veze s ekonomskim rastom, jačanje trgovine sa SAD-om i jačanje američkih investicija.

"BiH je potreban ekonomski rast koji će predvoditi privatni sektor, kao i suštinska reforma kompanija u javnom vlasništvu ako želi napredovati u 21. stoljeću", kazao je i dodao:

"Borit ću se protiv utjecaja lokalnih i vanjskih aktera, posebno Rusije i Narodne Republike Kine, koji predstavljaju prijetnju našim zajedničkim interesima i podrivaju budućnost BiH".

O sankcijama Dodiku i reformi izbornog zakona

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da prokomentira činjenicu da EU nije "pratila" Vladu SAD-a kad je riječ o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku kojemu su u januaru izrečene nove sankcije SAD-a zbog "destabilizirajućih koruptivnih aktivnosti", Murphy je naglasio važnost partnerskog odnosa EU i SAD-a kad je riječ o BiH.

Pročitajte i ovo: Dodik nakon saslušanja negirao optužbe u vezi s kupovinom vile u Beogradu

"Europska unija mora donositi svoje odluke. Mi smo donijeli svoje odluke i nastavit ćemo donositi odluke koje možemo i koristiti alate koje možemo. Siguran sam da će to i EU učiniti kad bude trebalo. Nekad ćemo raditi iste stvari, nekad na drugi način, ali je posvećenost partnerskim odnosima snažna u ovom slučaju", kazao je.

Naglasio je da je sretan, jer je opet u BiH, gdje je bio 2006. do 2009. godine kao politički savjetnik u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Upitan o procesu reformi izbornog zakona, ambasador Murphy je rekao da je bolje da "nemamo dogovor nego da imamo loš dogovor, bilo kakav dogovor".

"Ono što BiH trebe je dobar dogovor, i to dobar za sve, ne samo za jednu stranu. Dogovor treba da adresira presude Europskog suda za ljudska prava, izborni integritet, bolje funkcioniranje entiteta Federacija BiH", naglasio je.

Pročitajte i ovo: Bojkot prijeti oktobarskim izborima u BiH

U svom uvodnom obraćanju je naglasio da BiH trenutno nema efikasnu vlast, kako državnu, tako ni entitetske.

"Imajući to u vidu, prioritet će mi biti podrška provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, provedbi reformi na državnom nivou koje su uslijedile nakon što su ih izabrani zvaničnici podržali i dogovorili, te, što je najvažnije, podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH", kazao je.

Na pitanje kako vidi izlazak iz krize, Murphy je rekao: "Potrebno je malo više političke hrabrosti. Također, malo više empatije u bh. politici, malo više razumijevanja o tome šta misli i treba druga strana. Mnogo je obećanja koja su dali političari u BiH. Još od 2010. ili 2015. obećavaju da će približiti BiH EU integracijama, pa zašto to ne uradite onda?"

Naglasio je da će podržati euroatlantske aspiracije BiH.

"Radit ćemo s našim saveznicima i partnerima - počevši od izabranih bh. lidera koji su odgovorni za budućnost zemlje – da bismo olakšali provedbu reformi neophodnih da BiH ide putem ka članstvu u EU i snažnijem partnerstvu s NATO savezom, te da ispuni kriterije za okončanje međunarodne supervizije", rekao je Murphy.

Pročitajte i ovo: Borrell poručio građanima da je opredjeljenje EU očuvanje stabilnosti u BiH