Rusija identifikovala novu varijantu korona virusa

Ljekari koji nose zaštitnu opremu rade na odeljenju intenzivne njege za pacijente sa COVID-19 u moskovskoj hitnoj bolnici Sklifosovsky 20. oktobra 2021.

Rusija je prijavila neke infekcije COVID-19 s novom varijantom korona virusa za koju se vjeruje da je još zaraznija od delte uslijed rekordnog porasta zaraze korona virusom i smrtnih slučajeva što je nagnalo moskovske vlasti da ponovo uvedu mjere zatvaranja.

Moguće je da će se varijanta AY.4.2 naširoko proširiti, rekao je 21. oktobra Kamil Khafizov, viši istraživač u ruskom nadzorniku zdravlja Rospotrebnadzor, prema lokalnim novinskim agencijama.

Nova varijanta mogla bi potaknuti skok stope novih slučajeva COVID-19, a na kraju bi čak mogla zamijeniti i delta varijantu, iako će proces vjerovatno biti spor, rekao je Khafizov.

Vaš browser nepodržava HTML5

COVID-19 odneo više od hiljadu života u jednom danu Rusiji

Khafizovo upozorenje dolazi kada je vladina radna grupa prijavila 1.036 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 tokom prethodnog dana, što je najveći broj od početka pandemije, kao i rekordan broj dnevnih infekcija 36.339.

Rusija ima daleko najveći službeni broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Evropi, 227.389 i četvrti najveći u svijetu.

Porast broja zaraženih korona virusom i smrtnih slučajeva posljednjih sedmica potaknuo je gradonačelnika Moskve Sergeja Sobyanina da 21. oktobra najavi ponovno uvođenje mjera karantene između 28. oktobra i 7. novembra sa zatvaranjem svih trgovina, barova i restorana, osim onih koji prodaju bitnu robu.

Taj potez dolazi dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio sedmicu "nerada" za cijelu državu koja počinje 30. oktobra.

Pročitajte i ovo: U Rusiji i Ukrajini rekordan broj zaraženih koronom i umrlih od COVID-19

U susjednoj Ukrajini val infekcija koji traje više sedmica i dalje raste uprkos usvajanju pooštrenih mjera zatvaranja prošlog mjeseca. Zdravstvene vlasti objavile su i novi rekord u dnevnim slučajevima zaraženih korona virusom i smrtnim slučajevima od COVID-19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u posljednja 24 sata registrovano 22.415 novih slučajeva korona virusa, što je više od dosadašnjih 20.341 slučajeva zabilježenih 3. aprila.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata takođe je bio rekord, pa je dostigao 546. Sveukupno, oko 62.000 ljudi je umrlo od te bolesti u Ukrajini, koja ima 41 milion stanovnika.

Ukrajinske vlasti su prošlog mjeseca počele pooštravati mjere COVID -a i posljednjih dana najavile su dodatna ograničenja u, kako oni to nazivaju, sistemu "prilagodljive karantene".

Zakonodavci su također produžili vanredno stanje koje omogućava vlastima da uvedu ta ograničenja do kraja godine.