Dostupni linkovi

U Rusiji i Ukrajini rekordan broj zaraženih koronom i umrlih od COVID-19


Putnik sa zaštitnom maskom za lice vidi se kroz prozor autobusa u Kijevu, 29. septembra 2021.
Putnik sa zaštitnom maskom za lice vidi se kroz prozor autobusa u Kijevu, 29. septembra 2021.

I Rusija i Ukrajina su u četvrtak 21. oktobra izvijestile o rekordnom broju zaraženih koronom i umrlih od COVID-19.

Rusija je prijavila rekordnih 1.036 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19 u posljednja 24 sata, kao i 36.339 novih infekcija korona virusom, što je porast u kojem su vraćena neka zdravstvena ograničenja.

Gradonačelnik Moskve najavio je četiri mjeseca ograničenja boravka kod kuće za nevakcinisane osobe starije od 60 godina, a vlada je odobrila jednonedeljno gašenje rada u kompanijama kako bi se nosila sa brzo rastućim slučajevima za koje je Kremlj okrivio sporu kampanju cijepljenja.

Sedmični val infekcija u Ukrajini nastavlja rasti, uprkos usvajanju strožih mjera karantene prošlog mjeseca.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u posljednja 24 sata registrovano 22.415 novih slučajeva korona virusa, što je više od dosadašnjih 20.341 slučajeva zabilježenih 3. aprila.

Ukupan broj smrtnih slučajeva u prethodna 24 sata takođe je postavio rekord, dostigavši 546. Ukupno, oko 62.000 ljudi je umrlo od COVID-19 u Ukrajini, koja ima 41 milion stanovnika.

Ukrajinske vlasti počele su prošlog mjeseca pooštravati mjere COVID-19, a posljednjih dana najavile su dodatna ograničenja u, kako ih zovu, sistemu "prilagodljive karantene".

Zakonodavci su također produžili vanredno stanje koje omogućava vlastima da uvedu ta ograničenja do kraja godine.

XS
SM
MD
LG