U Srbiji prikupljeno 290.000 potpisa protiv rudnika litijuma

Protesti u selu Brezjak u blizini Loznice u zapadnoj Srbiji protiv rudnika litijuma kompanije Rio Tinto, 3. januar 2022. godine (Ilustracija)

Predstavnici pokreta "Kreni - promeni" predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa na onlajn peticiji protiv planiranog otvaranja rudnika litijuma na jugozapadu Srbije koje je planirala kompanija Rio Tinto, i zatražili uvođenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora u Srbiji za narednih 20 godina.

Kako je na konferenciji za novinare ispred zgrade Vlade Srbije u petak, 14. januara rekao predstavnik pokreta "Kreni - promeni" Savo Manojlović, ovaj pokret traži i ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar" o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice.

"Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti", rekao je Manojlović.

Pokret "Kreni - promeni" jedan od organizatora serije ekoloških protesta u Srbiji, koji su u decembru prošle godine, doveli do izmena Zakona o referendumu i povlačenja Zakona o eksproprijaciji.

Onlajn peticija koju su građani potpisivali pod nazivom: "Rio Tinto, marš sa Drine" predviđa zabranu projekta rudnika litijuma i metaloprerađivačkog kompleksa u dolini Jadra, u jugozapadnoj Srbiji.

Pročitajte i ovo: Pet pitanja o poslovanju kompanije Rio Tinto u Srbiji


“Dolina Jadra, omeđena je planinama, okružena vodom i poznata kao najplodnije zemljište u Srbiji. Srpska vlada, umesto da je zaštiti, odlučila je da sklopi dogovor sa multinacionalnom korporacijom Rio Tinto gde je započet postupak odobravanja rudnika litijuma gde će se eksploatisati ruda jadarit.
Vlada i kompanija ignorišu naučnike i rudarske stručnjake preteći da nanesu nepovratnu štetu po životnu sredinu i ljude, kao i lokalne građane koji ne žele da se odreknu svojih poljoprivrednih površina koje pripadaju generacijama njihovih porodica”, stoji u obrazloženju peticije.

Manojlović je u izjavi novinarima pred Vladom Srbije rekao da je u Prostornom planu pronađeno dosta nepravilnosti, da nije uradjena studija opravdanosti i da nema elaborata o prirodnim resursima.

“Ukidanje dozvola datih Rio Tintu za istraživanja u Srbiji, kako su pominjali predstavnici vlasti, neće uticati na tu kompaniju jer one svakako uskoro ističu, a istraživanja su završena”, dodao je Manojlović.

On je rekao da Vlada i Skupštini Srbije imaju načina da sprovedu zahteve potpisnika peticije do 20. januara, ili će početi sa prikupljanjem 30.000 potpisa za narodnu inicijativu.

Pročitajte i ovo: Rio Tinto u Srbiji: Ko je za, a ko protiv

Onlajn peticija koja je podneta Vladi Srbije, zakoni Srbije ne prepoznaju, odnosno, kako su saglasni stručnjaci, može samo da bude vid pritiska na državne predstavnike.

S druge strane, narodna inicijativa, za koju je potrebno prikupiti 30.000 potpisa, uz lične podatke i overene potpise, nakon dostavljanja mora da bude razmatrana u Skupštini Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić, je u intervjuu za javni servis Radio Televizija Srbije 12. januara, izjavio kako očekuje da Vlada Srbije raskine sve ugovore sa kompanijom Rio Tinto.

U istom intervjuu je takođe rekao da bi, prema njegovom mišljenju, bolje rešenje bilo da se donese moratorijum na iskopavanje litijuma u Srbiji.

Kompanija Rio Tinto, britansko-australijski rudarski gigant, je još 2004. godine, istražujući oblast zapadne Srbije, otkrila novu rudu "jadarit", kombinaciju litijuma i bora, a prema njihovim planovima, u području Jadra kod Loznice bio je predviđen rudnik za eksploataciju litijuma.