Putin i Makron o situaciji u nuklearnoj elektrani u Ukrajini

Ruski vojnik čuva područje nuklearne elektrane Zaporožje na teritoriji pod ruskom vojnom kontrolom, jugoistočna Ukrajina, 1. maj 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin i francuski predsednik Emanuel Makron razgovarali su 11. septembra o bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Dvojica lidera su u telefonskom razgovoru izrazili spremnost za „nepolitizovan“ razgovor po tom pitanju uz učešće Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

"Ruska strana je skrenula pažnju na redovne ukrajinske napade na postrojenja elektrane, uključujući skladište radioaktivnog otpada, što ima katastrofalne posledice", navodi se u saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je Putinu da ukloni oružje i trupe stacionirane pored ukrajinske nuklearne elektrane usred rastuće međunarodne zabrinutosti zbog potencijalne katastrofe.

Makron je rekao Putinu da glavni rizik od nuklearne katastrofe proizilazi iz prisustva ruskih trupa i oružja u elektrani.

Pročitajte i ovo: Ukrajina zaustavlja operacije u nuklearnoj elektrani koju je okupirala Rusija kao 'sigurnosnu mjeru'

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje elektrane, što dovodi do rizika od nuklearne katastrofe.

Radovi u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je okupirala Rusija, "potpuno su zaustavljeni" zbog bezbednosti, objavila je 11. septembra Enerhoatom, ukrajinska državna agencija zadužena za elektranu.

Dan ranije, 10. septembra, Agencija UN-a za nuklearnu bezbednost, koja ima monitore u elektrani, rekla je da situacija u nuklearnoj elektrani postaje "sve nestabilnija".

U međuvremenu, Petro Kotin, šef Enerhoatoma, rekao je agenciji AFP 10. septembra da su ruske snage mučile osoblje u nuklearnoj elektrani Zaporožje i da su najmanje dve osobe ubijene.

Pročitajte i ovo: UN agencija za nuklearnu energiju ponovo traži sigurnosnu zonu za Zaporožje

Dvojica lidera Putin i Makron takođe su razgovarali o pitanju isporuke hrane.

Putin je rekao Makronu da je važno za Evropsku uniju da ne ometa isporuke ruske hrane i đubriva u Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok, navodi Kremlj.

Makron je pozvao ruskog lidera da ispuni dogovor o ukrajinskom izvozu žitarica uz posredovanje UN kako bi se osiguralo da ono stigne do zemalja kojima je najpotrebnije.

Izvor: Reuters, RFE/RL