Priština: Blizu dogovor o gašenju ilegalnih struktura

Vlada Kosova

Zvanična Priština je saopštila da je blizu postizanja dogovora sa Beogradom o gašenju srpskih ilegalnih struktura na Kosovu, čime bi Srbija ukinula i finansiranje tih struktura.

Premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) je na zasedanju kabineta u sredu istakao da je poslednji sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem imao za cilj postizanje dogovora o tom konkretnim pitanjima.

“Ono što je od izuzetne važnosti je to da se definitivno krećemo ka postizanju sporazuma sa EU, kojim će Srbija morati da privati rasformiranje ilegalnih struktura bezbednosti na severu Kosova, potpuno stopiranje finansiranja tih struktura”, kazao je Thaci.

Premijer Kosova je takođe istakao da se istovremeno razgovara i o funkcionalizaciji pravosudnog sistema, obrazovanim strukturama, kao i onim iz oblasti zdravstva, civilnih usluga i slično.

Govoreći o asocijaciji srpskih opština na severu, Thaci je ponovio da to telo neće imati više odgovornosti od onih koje su određene zakonom.

“Skeptični glasovi o modelu Republike Srpske, autonomiji, specijalnom statusu, modelu Ahtisari plus, to su mišljenja koja su preneta u žutoj štampi u Beogradu. O tako nečemu niko nije govorio na sastancima, a niti ćemo dopustiti da neko pokrene to pitanje, a kamaoli da to bude u sporazumu”, kazao je kosovski premijer.

Beograd inače insistira da zajednica srpskih opština ima izvršna ovlašćenja, čemu se Priština oštro protivi, navodeći da će ta asocijacija biti u vidu nevladine organizacije.

Premijer Thaçi je najavio i da se na pragu postizanja sporazuma sa Srbijom o normalizaciji odnosa, uskoro očekuje i poseta visoke predstavnice Catherine Ashton, Kosovu.

Premijeri Kosova i Srbije su 4. marta nastavili razgovore o severu Kosova. Iako su naznačili da je izvestan napredak postignut, sporazuma o svim spornim pitanjima još uvek nema.