Najavljen protest zbog protokola

Na Kosovu se nastavljaju kritike na račun Tačijeve Vlade posle potpisivanja sporazuma Euleksa i MUP-a Srbije o policijskoj saradnji. Vlada Kosova je optužena da je dozvolivši da neko drugi umesto Kosova potpisuje sporazume, dovela u pitanje nezavisnost. To će biti razlog što će u ponedeljak neke nevladine organizacije održati protest.

Institucije Kosova nisu sprečile potpisivanje sporazuma Euleksa i MUP-a Srbije o policijskoj saradnji i time narušile državnost Kosova. Ovako reaguju kosovska opozicija i nevladin sektor nakon što je u petak šef policijskog odeljenja Euleksa Rajner Kun potpisao Protokol o tehničkoj saradnji pravosudno-policijske misije EU na Kosovu, Euleks, i ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Potpredsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi smatra da će posle potpisivanja protokola biti posledica po Kosovo. On ističe da su institucije pokazale slabost, jer su umesto da preduzmu inicijativu i potpisuju protokole sa susednim zemljama, dozvolile Euleksu da igra ulogu koju je nekada imao UNMIK, a to je međunarodna administracija.

“Ovakav propust naneo je štetu u smislu predstavljanja Kosova i funkcionisanja institucija”, rekao je Isufi.
Ahmet Isufi

Euleks i Vlada Srbije potpisali su protokol o policijskoj saradnji, koji podrazumeva jaču kontrolu granične linije prema Kosovu, a time i borbu protiv organizovanog kriminala. Ali to je izazvalo burne rekacije u kosovskoj javnosti.

Zvanična Priština se još ranije ogradila od dogovora navodeći da se radi o tehničkom aranžmanu Euleksa i MUP-a Srbije, te da takav sporazum ne utiče na nezavisnost Kosova.

Premijer Kosova Hašim Tači je i u nedelju ponovio da zvanična Priština nije strana u tehničkom sporazumu Euleksa i Srbije. On nije konkretno naveo da li je njegova Vlada protiv tog dogovora već je rekao da Kosovo ima podršku SAD i EU.

I dok institucije pružaju garancije da nisu deo protokola, opozicija naglašava da je vlast doživela neuspeh. Isufi kaže da je imidž Kosova narušen pošto su i ovoga puta drugi odlučivali.

“Predsednik i premijer ne govore istinu građanima Kosova”,
rekao je on naglasivši da je pokazana slabost Kosova kao nezavisne države.

U međuvremenu kosovske nevladine organizacije najavile su da će u ponedeljak protestovati u Prištini protiv potpisivanja protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije. Istaknuto je da je razlog za protest taj što se protokolom narušava suverenitet Kosova.

Aljbin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti rekao je da će se protestovati ‘protiv protokola i čelnika institucija Kosova’. Kurti je rekao da Srbija trostruko dobija protokolom.

“Srbija će dobiti veoma vredne policijske informacije sa Kosova putem Euleksa. Zatim će se ojačati zavisnost Kosova od Srbije putem Rezolucije 1244, i ukloniće glavnu prepreku za liberalizaciju viza”, rekao je Kurti.

Inače, još uvek nisu poznati detalji na koji način će se sprovoditi sporazum. Ali jasno je da je saradnja ključna.

“Protokol predviđa uspostavljanje kontakata između Euleksa i Srbije, kao i razmenu informacija o prekograničnom kriminalu”, rekao je Kristof Lamfalusi, portparol Euleksa.

Iz ove misije ima najava da će posle protokola o policijskoj saradnji zvaničnici Euleksa i Srbije potpisati protokole u oblasti carine i pravosuđa.