Protest radnika MUP na severu Mitrovice

Pripadnici policije na mostu u Kosovskoj Mitrovici

Radnici Policijske uprave ( PU) MUP Republike Srbije u Severnoj Mitrovici, koji su prestali sa radom nakon što je u Briselu postignut dogovor o policiji, protestovali su u ponedeljak u Mitrovici.

Radnici su zahtevali da se odmah izvrši integracija svih preostalih radnika PU Mitrovica u kosovsku policiju i da se svim radnicima, koji ne mogu biti integrisani, omogući povratak na rad u MUP Srbije.

Jedan od zahteva je i da se promeni uredba o "posebnim penzijama" kako bi bila usklađena sa važećim srpskim zakonima o policiji, radu i PIO Fondu.

Okupljeni radnici PU Severna Mitrovica rekli su u razgovoru za RSE da je ovo protest upozorenja i da su odlučili da odgovor od onih koji ovaj problem mogu rešiti sačekaju do 1. marta.

Vaš browser nepodržava HTML5

Radnici MUP

Zahtevi su upućeni predstavnicama MUP Srbije, načelniku Koordinacione uprave Slaviši Arsenijeviću, kosovskoj policiji i direktoru Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marku Đuriću.

Radnici su , nakratko, blokirali i ulaz u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici gde se nalazi i sedište Euleksa.

Današnji protest je prošo mirno i bez incidenata.

Inače, na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom, više od 280 bivših pripadnika MUP Srbije je do danas integrisano u Policiju Kosova.

Bivši pripadnici policije Srbije koji su prihvatili da budu deo Policije Kosova (PK), dobili su činove i unapređenja u četiri policijske stanice.

Iako bivši pripadnici MUP Srbije rade u opštinama na severu Kosova sa srpskom većinom, oni su deo Policije Kosova i nose njene oznake na uniformama.