Brnabić kaže da se razgovara o NIS-u i da ne isključuje nijedan scenario

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa partnerima iz Gasproma oko NIS-a. Fotografija: 20. januar 2022.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 13. aprila da ne bi isključila nijedan scenario kada je reč o Naftnoj industriji Srbije (NIS), pa ni taj da azerbejdžanska kompanija SOKAR preuzme ruski deo u toj kompaniji.

Mediji u Srbiji su u aprilu pisali o mogućnosti da Azerbejdžanska državna naftna kompanija (SOKAR) preuzme većinski paket akcija NIS-a.

Brnabić je navela da je Vlada Srbije u stalnoj komunikaciji sa partnerima iz Gasproma oko NIS-a, ali da ne očekuje da NIS i Gasprom budu uključeni u novi paket sankcija.

Pročitajte i ovo: Ministarka energetike Srbije tvrdi da je Srbija izuzeta iz petog paketa sankcija EU Rusiji

Ona je rekla i da je važno da je Srbija izuzeta od sankcija i da će nastaviti da dobija naftu iz Jadranskog naftovoda (JANAF).

Srbija je, prema ranijoj izjavi ministarke energetike Zorane Mihajlović, izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji koje se odnose na naftu i gas. Stoga će, kako je navela, snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko JANAF-a biti nastavljeno i posle 15. maja uprkos prethodnim najavama da je snabdevanje ugroženo.

Naime, JANAF je prvobitno 29. marta saopštio da neće moći da realizuje transport nafte do NIS-a od 15. maja 2022. usled novog paketa sankcija Evropske unije (EU) usmerenih prema ruskim energetskim kompanijama zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo: Srbija u pregovorima sa EU kako bi izbegla nestašicu nafte

Najveći deo nafte do Srbije se doprema upravo naftovodom JANAF.

Nekadašnji državni naftni gigant NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).