Premijer Izraela apelovao da UN preduzmu akciju protiv Irana

Izraelski premijer Naftali Benet obraća se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 27. septembra 2021. u New Yorku

Premijer Izraela Naftali Benet (Bennett ) pozvao je Savet bezbednosti UN da preduzme akciju protiv Irana zbog eskalirajućeg nuklearnog programa te zemlje.

Benet je to rekao na konferenciji u Jerusalimu u utorak 12. oktobra i sugerisao da je ponašanje Irana problem svake zemlje, te da je podložno globalnoj odgovornosti.

On je o tome razgovarao sa drugim liderima, uključujući predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i kancelarku Nemačke Angelu Merkel, ocenivši da Iran krši osnovne međunarodne obaveze u senci sada propalog nuklearnog sporazuma sa velikim silama iz 2015. godine, javlja AP.

Merkel, koja je u nedelju bila u oproštajnoj poseti Izraelu, rekla je da Nemačka ostaje posvećena oživljavanju sporazuma, čemu se jevrejska država protivi.

Pročitajte i ovo: Merkel: Izrael ne može 'izgubiti iz vida' dogovor s Palestincima

Bajdenova administracija takođe pokušava da oživi taj sporazum.

Benet očekuje da svetske sile smatraju Iran odgovornim i veruje da bi to bio "miroljubiv put napred".

Pročitajte i ovo: Bennet: Iran prešao sve crvene linije u nuklearnom programu

Lider Izraela je to izjavio na dan kada je šef izraelske diplomatije Jair Lapid otputovao u Vašington gde će, kako se očekuje, izneti detalje poruke svoje zemlje o Iranu na sastancima sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, državnim sekretarom Entoni Blinkenom i vođama kongresa iz obe stranke.

Izrael je najavio da će delovati unilateralno protiv Irana ako bude potrebno.

Iran kaže da razvija nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je početkom ove godine za Foks njuz da Izrael i dalje priprema planove udara na Iran.

Prošlog meseca je nedavno penzionisani šef izraelske mornarice vice admiral Arvi Šavit rekao Asošiejted presu da je vojska pojačala aktivnosti u Crvenom moru suočena sa rastućim iranskim pretnjama izraelskom pomorskom saobraćaju.

U Benetovoj današnjoj poruci je naglašeno da diplomatija mora biti prva opcija.

Pročitajte i ovo: Raisi: Sankcije SAD Iranu moraju se ukinuti da se oživi nuklearni sporazum