Dostupni linkovi

Bennet: Iran prešao sve crvene linije u nuklearnom programu


Izraelski premijer Naftali Bennett obraća se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. septembra 2021. godine u New Yorku
Izraelski premijer Naftali Bennett obraća se na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 27. septembra 2021. godine u New Yorku

Izraelski premijer Bennett rekao da je Iran prešao sve nuklearne "crvene linije" U svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, izraelski premijer Naftali Bennett rekao je da je Iran prešao "sve crvene linije" u svom nuklearnom programu i obećao da Izrael "neće dozvoliti" Teheranu da nabavi nuklearno oružje.

Govoreći na godišnjem sastanku u New Yorku Bennett nije spomenuo višedecenijski izraelski sukob s Palestincima, već je umjesto toga pokušao prikazati Iran kao prijetnju globalnoj sigurnosti.

Islamska republika je posljednjih godina učinila "veliki skok naprijed" u svojim kapacitetima za nuklearnu proizvodnju i sposobnosti obogaćivanja uranijuma, rekao je on, dodajući: "Iranski nuklearni program je na kritičnoj tački, sve crvene linije su pređene", rekao je Bennett, koji je na dužnost stupio u junu.

Bennett želi da američki predsjednik Joe Biden učvrsti svoj stav prema Iranu, izraelskom regionalnom neprijatelju. On se protivi naporima nove američke administracije da oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine između Teherana i svjetskih sila iz kojeg je Bidenov prethodnik, Donald Trump, izašao 2018.

Povlačenje SAD iz sporazuma dovelo je do vraćanja bolnih ekonomskih sankcija Iranu. Teheran, koji kaže da su njegove nuklearne ambicije isključivo u civilne svrhe, odgovorio je kršenjem mnogih osnovnih ograničenja sporazuma.

Nakon šest rundi indirektnih američko-iranskih razgovora ove godine u Beču, pregovori su prekinuti u junu kada je tvrdokorni Ebrahim Raisi izabran za novog predsjednika Irana.

XS
SM
MD
LG