Poziv EK na politički dijalog uglavnom prihvatljiv

Premijer Milo Đukanović u Skupštini Crne Gore

Evropska komisija je iznijela niz preporuka koje bi mogle uticati na smanjenje političke krize u Crnoj Gori, posebno nakon posljednjih događaja vezanih za proteste dijela opozicije. Među preporukama je poziv političkim partijama da obnove konstruktivan dijalog u parlamentu, da predstojeći izbori moraju biti održani u skladu sa novim izbornim zakonodavstvom, a uz to se preporučuje da svi incidenti nasilja i navodi o prekomjerenoj upotrebi ovlašćenja policije tokom protesta budu adekvatno ispitani. Da li je moguće sprovesti navedene preporuke u aktuelnom političkom abijentu u Crnoj Gori?

Za vladajuću Demokratsku partiju socijalista u potpunosti su prihvatljive političke preporuke Evropske komisije navedene u najnovijem izvještaju o napretku, a među kojima je uspostavljanje političkog dijaloga u parlamentu, da se izbori moraju održati po novom zakonodavstvu, te da se adekvatno ispitaju nasilni incidenti tokom protesta dijela opozicije i navodi o prekomjernoj upotrebi sile policije.

„DPS poziva sve političke aktere na dijalog, naročito na dijalog u institucijama sistema, kao što je Skupština. Apsolutno smo na tome da se izborno zakonodavstvo treba primjeniti onako kako je to propisano jer to zaista najviše odgovara DPS-u. A povodom najnovijih događaja koji su se desili u Podgorici, treba ispitati sve koji su rušili ustavni poredak, one koji su napadali novinare, one koji su pljačkali imovinu privrednih subjekata i grada, i da se ispitaju naravno svi slučajevi prekomjerne upotrebe sile i to da ide kroz institucije sistema", kaže poslanik DPS-a Zoran Jelić.

Izvještaj o Crnoj Gori

U novom izvještaju Evropske komisije o napretku na putu ka EU navodi se da je Crna Gora otvorila osam poglavanja, da je napredak je postignut u vladavini prava, ali ne i u konkretnim rezultatima u borbi protiv korupcije, a političke stranke pozvane su na dijalog.

Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore u 2015. svečano je uručen u utorak predsjedniku crnogorskog parlamenta Ranku Krivokapiću. Izvještaj su uručili šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirk Lange.

Iako se slaže da treba voditi dijalog, nezavisni poslanik Mladen Bojanić nije saglasan sa redosljedom – da se istovremeno vodi dijalog i paralelno pravno i politički rješavaju raniji problemi kao što je afera „Snimak“ i prekoračenje policijskih ovlašćenja tokom nedavnih demonstracija. Mladen Bojanić smatra da političkom dijalogu treba da prethodi procesuiranje svih aktivnosti za koje postoje sumnje da su bile nelegalne:

„Ja ne vidim da je u ovom momentu moguće voditi neki efikasan i valjan dijalog sa vlastima. Mislim da su potrebna dva preduslova da bi vodili te dijaloge. A to je da se procesuira afera 'Snimak' i da utvrdimo konačno šta se dešavalo nakon razbijanja protesta, odnosno ko je sve upotrijebio i zašto onoliku prekomjernu silu. Pa onda da sjednemo svi zajedno i da napravimo neki politički dijalog i neki dogovor. Ja ne gajim iluziju da će ova vlast pristati na to. Ako već neće da procesuiraju ove dvije afere, neka podnesu ostavku, a onda da napravimo neki dogovor o nekoj tehničkoj, prelaznoj Vladi koja bi pripremila nove izbore u fer i demokratskoj atmosferi", komentariše Bojanić.

U Socijaldemokratskoj partiji ocjenjuju da su preporuke Evropske komisije u potpunosti u skladu sa ključnim zahtjevima SDP-a, kako u odnosu na potrebu dijaloga u parlamentu, tako i u odnosu na primjenu novog izbornog zakonodavstva:

„Upravo SDP i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić insistiraju na tome da je potrebno voditi dijalog u parlamentu kako bi sve političke dileme i nesuglasice rješavali na ključnom mjestu za demokratske procese u Crnoj Gori. Svakako da podržavamo i druge stavove iz izvještaja EK i ono što je bitno za nas i druge političke partije je, da se traži primjena novog izbornog zakonodavstva i da izbori moraju biti održani po novim izbornim pravilima i izbornim zakonodavstvom koje je donijeto prije par godina. Stavovi EK su u principu potvrda stavova koje smo iznosili ranijih mjeseci vezano i za to, da je poslije pozivnice za NATO najvažniji zadatak obezbjeđivanje fer i demokratskih izbora", kaže portparol SDP-a Mirko Stanić.

Komentarišući političke preporuke Evropske komisije, Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta kaže da od Evropske unije očekuje jači pritisak na Vladu Crne Gore. Kada je riječ o potencijalnom dijalogu Demokratski front pristaje samo na razgovor o prelaznoj vladi koja će organizovati poštene izbore:

„Ne vidimo da Evropska komisija vrši jači pritisak na Vladu Crne Gore. Mi očekujemo da vrši jači pritisak, jer imamo pravosnažne presude za kupovinu glasova, za kupovinu ličnih karata, imamo dokumentovanu aferu 'Snimak'. Čemu dijalog vodi? Da formiramo neku navodnu komisiju? Naši su zahtjevi jasni. Jedino možemo da otvorimo dijalog o formiranju prelazne Vlade. Oko čega drugog bi pričali? Normalno, mi želimo protestima da natjeramo Vladu prihvati da se formira prelazna Vlada koja će da organizuje prve fer i poštene izbore u Crnoj Gori", konstatuje Milutin Đukanović.