Poljska šalje dodatne trupe na granicu sa Belorusijom

Poljska je poslala hiljade vojnika na granicu sa Belorusijom, a takođe je počela i izgradnju ograde od bodljikave žice.

Poljska šalje 500 dodatnih vojnika i specijalnih vozila na svoju granicu sa Belorusijom kako bi je ojačala zbog sve većeg priliva migranata, za koje vlada te zemlje tvrdi da ih organizuju Belorusija i Rusija radi destabilizacije Evropske unije (EU).

"Imamo posla sa dobro organizovanom akcijom iz Minska i Moskve", rekao je premijer Mateuš Moravjeski na konferenciji za novinare 20. septembra.

"Branićemo poljsku granicu i spriječićemo migrante da uđu", rekao je Moravjeski nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova i šefom granične straže.

Poljska, Litvanija i Letonija, tri zemlje Evropske unije koje se graniče sa Belorusijom, optužuju beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka za ilegalno prebacivanje migranata iz Iraka, Avganistana i Sirije u njihove zemlje.

Oni to nazivaju činom "hibridnog rata" protiv svojih zemalja kao osvetom zbog sankcija EU Belorusiji.

Pročitajte i ovo: Poljska produžila vanredno stanje duž granica sa Belorusijom

Moravjeski je naveo da migranti sa Bliskog istoka i iz Afrike plaćaju velike iznose u Belorusiji kako bi bili prokrijumčareni u Nemačku, ali da ih beloruski vojnici ostavljaju u gustim šumama i močvarama na granici sa Poljskom.

Konferencija poljskog premijera usledila je dan nakon što je troje migranata pronađeno mrtvo na poljsko-beloruskoj granici. Uzrok smrti nije naveden.

Još osam migranata spasila je istog dana poljska hitna pomoć nakon što su se zaglavili u močvari dok su pokušavali da pređu granicu.

Zvaničnici granične službe Belorusije rekli su 20. septembra da je četvrta osoba pronađena mrtva na beloruskoj strani granice.

Pročitajte i ovo: Vanredno stanje na granici Poljske sa Belorusijom

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je ranije da se migranti suočavaju sa ekstremno teškim uslovima, ograničenim pristupom pijaćoj vodi i hrani, medicinskoj pomoći i skloništima.

"Prolongiranje ove neprihvatljive situacije predstavlja ozbiljnu pretnju po život i zdravlje migranata", saopštio je IOM.

Poljski zvaničnici odbacuju tvrdnje da su migranti lišeni humanitarne pomoći.

Pročitajte i ovo: Litvanija tvrdi da su bjeloruski policajci ilegalno prešli granicu gurajući migrante

Poljska i Litvanija podižu žičane ograde, povećale su granične patrole i uvele privremeno vanredno stanje duž svojih granica kako bi zaustavile migracije. Takođe zabranjuju i novinarima i humanitarnim organizacijama kretanje duž graničnog pojasa.

Poljska će krajem septembra odlučiti da li će produžiti tridesetodnevno vanredno stanje koje je uvedeno 2. septembra.

Izvor: AP