Predstavnici RS bojkotuju drugi krug dijaloga o pravosuđu

Dijalog o reformi pravosuđa u BiH, 10. novembar 2011.

Nastavak strukturalnog dijaloga o pravosuđu u Bosni i Hercegovini, u kojem učestvuju predstavnici Evropske unije i Bosne i Hercegovine, bio je potpuni debakl.

Drugi po redu sastanak, koji se održava u Sarajevu, propao je, a da nije ni počeo, nakon što je delegacija Republike Srpske demonstrativno napustila salu, nezadovoljna dnevnim redom, ali i nedopuštanjem da u punom sastavu učestvuje u razgovorima.

„Mi smatramo da današnji dnevni red ne odražava stvarno stanje potreba za raspravljanje o reformi pravosuđa na nivou BiH i iz tih razloga smo se povukli. Mi ne odustajemo od strukturalnog dijaloga, ali smo dali do znanja da se sa današnje i sutrašnje sjednice povlačimo iz ovih, čisto proceduralnih razloga“, kaže ministar pravde tog bh. entiteta Džerard Selman.

Uprkos odlasku delegacije Republike Srpske, sastanak je nastavljen, a iz delegacije Evropske unije je poručeno da su iznenađeni odlukom predstavnika RS-a.

Portparol Endi Mekgafi za naš radio je izjavio da je strukturalni dijalog o pravosuđu između predstavnika Evropske unije i Bosne i Hercegovine, a ne entiteta pojedinačno.

Prestavnici EU Peter Sorensen i Pier Mirell na sastanku o reformi pravosuđa, 10. novembar 2011.

Istovremeno, prema njegovim riječima, delegacija Republike Srpske na početku sastanka nije dala priliku ni direktoru Direkcije u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjeru Mirelu, niti direktorici Direkcije evropskih integracija BiH Nevenki Savić da daju odgovor na primjedbe Banje Luke:

„Ukoliko su se njihove primjedbe odnosile na dnevni red, ovo je bila prilika da se o tome razgovara. Iako oni smatraju da dnevnim redom nisu obuhvaćena dva pitanja, mi vjerujemo da su obuhvaćena sva, direktno ili indirektno. S druge strane, predstavnici iz Republike Srpske nisu zadovoljni ni sastavom delegacije Bosne i Hercegovine koja učestvuje u dijalogu, međutim, BiH je ta koja odlučuju o sastavu svoje delegacije. Moram da kažem da je svrha dijaloga da se sistem bh. pravosuđa približi standardima Evropske unije. Na taj način se doprinosi nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti pravosudnog sistema.“

Dva sata nakon ove izjave, najavljen je ponovni dolazak predstavnika Republike Srpske, kojima je Evropska unija udovoljila, odnosno dala obećanje da će se u četvrtak i petak utvrdjivati dnevni red za naredni sastanak, i to u tehničkom sastavu. Mekgafi je tada sam sebe demantovao:

„U pripremama je došlo do nekih nesporazuma i pogrešnog razumijevanja. Složili smo se da se sastanak nastavi i da delegacija RS-a učestvuje.“

Dijalog ispolitizovan

Strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH, podsjetimo, dogovoren je prije nekoliko mjeseci, i to nakon što je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, zaprijetio referendumom, a Skupština objavila odluku o njegovom raspisivanju.

Uprkos tome što se radilo o protuustavnoj kategoriji, formulisano je i pitanje za građane, a glasilo je: podupirete li nametnutu odluku visokog predstavnika o Sudu i Tužilaštvu BiH?

U Banju Luku je u maju došla i Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, a na sastanku sa Dodikom je dogovoreno da će se Evropska unija uključiti u strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH.

Iako u toj instituciji kažu da je svrha dijaloga da se sistem bh. pravosuđa približi standardima Evropske unije, u Republici Srpskoj ne odustaju od zahtjeva od prije nekoliko mjeseci.

„Nas u ovom momentu, kao i u strukturalnom dijalogu interesuje pozicija, status, nadležnosti i mjesto Suda BiH i Tužilaštva BiH, apelaciona nadležnost Ustavnog suda BiH, status, položaj i nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, način izbora sudija i tužailaca i korištenje ustavnih mogućnosti da se sudije imenuju na nivoima entiteta, Brčko Distrikta i BiH“, kaže Džerard Selman.

Predsjedavajući Radne grupe za pravosuđe i unutrašnje poslove Bakir Dautbašić ocjenjuje da je strukturalni dijalog o pravosuđu ispolitizovan. Prema njegovim riječima, sramotno je što se Bosna i Hercegovina u razgovorima sa Evropskom unijom predstavlja na način kakav je bio u četvrtak u Sarajevu:

„Mislim da nakon ovog sastanka treba definitivno sjesti i ponovo razmotriti način na koji se pregovara sa EU. Pošto ja imam jako puno iskustva u pregovorima s EU, moram vam reći da je ovo prvi put da mi imamo neki problem u samim pregovorima. Ja od 2004. godine učestvujem u ovim razgovorima i prvi put da imamo probleme ove vrste, dakle oko utvrđivanja dnevnog reda, ko će doći, ko neće doći, nerespektovanje odluke Vijeća ministara BiH. Ne znam zbog čega sve to.“