Policija u BiH zaplijenila više od 12.000 kutija cigareta

Kutije sa više od tone zaplijenjenog duvana, Banja Luka, BiH, 30. april 2020.

Policija u Bosni i Hercegovini (BiH) je zaplijenila više od 12.000 kutija cigareta koje nisu obilježene kontrolnim i poreznim markicama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH u petak, 19. avgusta.

U akciji "Regina", provedenoj na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog Brijega, Ilijaša, Čapljine, Gruda i Ljubuškog, privremeno je oduzeto, između ostalog, 12.530 kutija cigareta koje nisu adekvatno obilježene, 385 PVC vrećica napunjenih rezanim duvanom težine oko 0,5 kg, 30 kg rezanog duvana.

Pročitajte i ovo: U BiH izvršena jedna od najvećih akcija zapljene cigareta

Akciju su po nalogu tužioca državnog Tužilaštva proveli službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), i ministarstva nekoliko kantona u Federaciji BiH.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je akcija bila usmjerena na neovlašteni promet cigareta i duvana u većim količinama, te da je akcijom "obuhvaćeno 11 osoba čije nezakonitosti su tokom istrage temeljito dokumentovane".

"Višemjesečnom istragom prikupljani su dokazi o osobama uključenim u ove nezakonite aktivnosti kojima se prouzrokuje šteta budžetu BiH i nanosi šteta građanima zbog proizvodnje i distribucije duvanskih prerađevina koje nisu prošle standarde proizvodnje i kvaliteta i kojima se ugrožava zdravlje građana", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Kraj duhanske industrije u BiH

Bh. Tužilaštvo ističe da provode više aktivnosti u borbi protiv ilegalne trgovine i proizvodnje duvanskih prerađevina.

Zaključuju da se ovim vidom organizovanog kriminala bavi veliki broj osoba, koji ostvaruje nezakonitu imovinsku korist te "prouzrokuje višemilionsku štetu budžetu BiH".