Dostupni linkovi

U BiH izvršena jedna od najvećih akcija zapljene cigareta


Detalj akcije zaplijene cigareta i duhanskih proizvodia u BiH, jun 2020.
Detalj akcije zaplijene cigareta i duhanskih proizvodia u BiH, jun 2020.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine (BiH) uhapsili su jednu osobu i zaplijenili cigarete prokrijumčarene iz Crne Gore, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 1,3 miliona maraka (664.369 eura), saopštilo je Tužilaštva BiH, u četvrtak, 22. jula, te dodalo kako se radi o jednoj od najvećih zapljena ilegalnih cigareta u BiH.

Aktivnosti su po nalogu Tužiteljstva BiH, realizirali policijski djelatnici SIPA, uz podršku uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Granične policije BiH i policijskih agencija oba bosanskohercegovačka entiteta.

“Policijski djelatnici SIPA u suradnji sa Upravom za neizravno oporezivanje (UINO) BiH, izvršili su pretres kamiona–cisterne, u čijoj unutrašnjosti je pronađena veća količina od oko 247.000 kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica BiH, koje su sa područja Crne Gore prokrijumčarene na područje Bosne i Hercegovine,” navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu vodi se istraga za kaznena djela: organiziranje skupine ljudi ili udruženja za rasturanje neocarinjene robe, neovlašteni promet akciznih proizvoda i krijumčarenje.

Prilikom pretresa, slobode je lišen jedan osumnjičeni, vozač motornog vozila, te su oduzeti dokazni materijali potrebni u postupku.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima inetenzivne aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti koje se odnose na krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, kao kaznenih djela kojima se nanosi velika šteta budžetu BiH, dodaju u saopštenju.

XS
SM
MD
LG