Podignuta optužnica zbog organizovanja odlazaka na ratišta u Siriju i Irak

Sirija

Sud Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri osobe zbog organizovanja odlazaka na ratišta u Siriji i Iraku. Dvojica optuženih uhapšena su prilikom pokušaja odlaska u Tursku preko koje su dalje trebali ići na ratište, dok su druga dvojica optuženih organizovala odlaske bh. državljana i njihovo priključivanje militantima Islamske države.

Prvooptuženi Husein Erdić iz Bužima i Mithat Trako iz Viteza prema navodima optužnice organizirali su, rukovodili i dogovorili sa osobama sa područja Republike Turske, odlazak optuženih Nevada Hušidića i Merima Keserovića u Tursku odakle bi se pridružili militantima Islamske države.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže kako je "prema navodima optužnice, Erdić dao instrukcije i upute optuženima Hušidiću i Keseroviću, da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak. Nakon toga su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za dan 17.02.2015. godine. Trako im je dao upute o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije".

Hušidić i Keserović uhapšeni su prilikom pokušaja odlaska Tursku.

Tereti ih se za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, za šta je predviđena kazna zatvora od jedne do 20 godina.

U ovom je predmetu Tužilaštvo BiH tokom istzrage sarađivalo i sa partnerskim institucijama i agencijama iz drugih država u borbi protiv terorizma.