MUP Srbije uručio prvi pasoš izbeglici iz Kazahstana

Pasoš koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dodelilo državljaninu Kazahstana koji ima status izbeglice u Srbiji, 27.3.2024.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uručilo je 27. marta prvi pasoš državljaninu Kazahstana koji ima status izbeglice u Srbiji, kazali su iz tog Vladinog resora.

U saopštenju se navodi da je pasoš uručen u skladu sa Konvencijom o izbeglicama.

Una Radović iz Kancelarije za azil, Uprave granične policije rekla je da je to značajan i veliki korak za MUP i Srbiju, koja ovim činom "potvrđuje opredeljenost garantovanju i pristupu osnovnim ljudskim pravima licima koja imaju odobren azil u Srbiji".

"Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1. februara ove godine počelo je sa izdavanjem putnih isprava za izbeglice i odmah po prijemu prvog zahteva, koji je predat prošle sedmice, državljaninu Kazahstana, koji je podneo ovaj zahtev, uručujemo pasoš", rekla je Radović.

Pročitajte i ovo: Više od 100.000 migranata prošlo kroz Srbiju u 2023.

Ona je objasnila da je izdavanje tog dokumenta predviđeno Pravilnikom o izgledu i sadržini obrasca putne isprave za izbeglice, koji je donet novembra prošle godine.

Ta vrsta isprave, kako ona navodi, izdaje se osobama koje su dobile azil, odnosno, jedan od oblika zaštite u Srbiji.

RSE je ranije pisao o presudama Evropskog suda za ljudska prava da je Srbija povredila pravo pojedinim izbeglicama kojima je u Srbiji odobren azil.

Organizacija Beogradski centar za ljudska prava saopštila je u julu 2023. da izbeglica iz Sirije "nije bio u mogućnosti da se slobodno kreće i izlazi iz Srbije, što je ozbiljno uticalo na njegov privatni i poslovni život".

On, prema navodima te organizacije, nije dobio putnu ispravu jer nisu bila donesena podzakonska akta "koji regulišu sadržaj i izgled putne isprave za izbeglice".

Pročitajte i ovo: Evropski sud: Srbija povredila pravo na slobodu kretanja izbeglici kome je dodelila azil

Tokom prošle godine u prihvatnim i centrima za azil u Srbiji evidentirano je 108.808 migranata, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije u svom godišnjem izveštaju u januaru.

Komesarijat je tada objavio i da je 1.412 ljudi smešteno u 17 prihvatnih i centara za azil u Srbiji.