Dostupni linkovi

Više od 100.000 migranata prošlo kroz Srbiju u 2023.


Žandarmerija kontroliše migrante kod Subotice, na granici sa Mađarskom, septembar 2023.
Žandarmerija kontroliše migrante kod Subotice, na granici sa Mađarskom, septembar 2023.

Kroz Srbiju je prošlo 107.374 migranta tokom 2023. godine, saopštio je Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije (KIRS).

Kako se navodi na sajtu KIRS-a, taj broj je za više od 12 odsto manji u odnosu na 2022. godinu.

"Migracije ne treba shvatati kao nešto loše što se dešava u društvu, samo je važno na pravi način upravljati njima", rekla je komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da su centri za prihvat migranata i centri za tražioce azila u Srbiji popunjeni manje od 50 odsto. Navela je da u 18 takvih centara širom zemlje boravi 2.700 osoba.

"Spremni smo da adekvatno reagujemo ukoliko dođe do povećanog broja migranata. Sada ih najviše dolazi iz Sirije, Pakistan, Avganistana i Maroka", rekla je Stanisavljević.

Ona je ocenila da Srbija ima human pristup prema migrantima i navela da su svi koji su prošli kroz prihvatne centre bili adekvatno zbrinuti, da su im bili omogućeni zdravstvena nega, obrazovanje, smeštaj, hrana i odeća.

Krajem 2023. Savet Evrope i Evropski parlament dogovorio je promenu migrantske politike Evropske unije, čiji ključni momenti su ubrzavanje procedure odlučivanja na granicama, šira primena koncepta sigurne zemlje tranzita i definisan način postupanja u kriznim situacijama.

XS
SM
MD
LG