Papa zahvalio novinarima na otkrivanju zlostavljanja u crkvi

Hvala vam na glasu koji ste dali žrtvama zlostavljanja: Papa Franjo, 10. oktobar 2021.

Papa Franjo zahvalio je novinarima na pomoći u otkrivanju skandala u kojima su sveštenici seksualno zlostavljali djecu, što je Rimokatolička crkva inicijalno pokušala da prikrije, piše agencija Rojters.

Papa je u subotu, 13. novembra, pohvalio "misiju" žurnalizma i rekao da je od vitalnog značaja da reporteri izlaze iz svojih redakcija i otkrivaju šta se dešava u spoljnom svijetu da bi se suzbile dezinformacije koje se često mogu naći na internetu.

"Hvala vam na tome što nam govorite šta je pogrešno u Crkvi, što nam pomažete da to ne guramo pod krevet i na glasu koji ste dali žrtvama zlostavljanja", rekao je papa.

Papa Franjo je govorio na ceremoniji u čast dvoje iskusnih novinara - Filipu Puljelji iz Rojtersa i Valentini Alazraki iz meksičke televizije Notisijeros, koji su tokom dugih godina svoje karijere izvještavali iz Vatikana.

Pročitajte i ovo: Markešić: Pedofilima u Crkvi treba suditi Haški sud

Seksualni skandali stigli su na naslovne strane medija 2002. godine, kada je američki list Boston gloub objavio seriju članaka o šablonu zlostavljanja maloljetnika od strane sveštenika i raširenoj kulturi prikrivanja tih djela unutar Katoličke crkve.

Poslednji u nizu slučajeva je otkriće seksualnog zlostavljanja djece unutar Francuske katoličke crkve. Studija, koju je objavila nezavisna komisija, procjenjuje da su sveštenici i druga lica iz crkve seksualno zlostavljali oko 330.000 djece tokom 70 godina.