Organizacija za zabranu hemijskog oružja: Navaljni otrovan novičokom

Aleksej Navaljni

Uzorci krvi uzeti od ruskog opozicionala Alekseja Navaljnog potvrdili su prisustvo nervnog agensa iz novičok, objavili su iz Organizacije za zabranu hemijskog oružja u utorak, prenosi Reuters.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) navela je u izjavi da biomarkeri u njegovoj krvi i urinu imaju "slične strukturne karakteristike kao toksične hemikalije koje pripadaju" grupi novičok.

Pročitajte i ovo: Navaljni optužuje Putina da stoji iza njegovog trovanja

Nalazi potvrđuju rezultate koje je objavila Njemačka, gdje je Navaljni liječen nakon što mu je pozlilo na letu u Sibiru 20. augusta. Berlin je zatražio od OPCW-a da uzme uzorke od ovog kritičara Kremlja i testira ih nakon što su njemački ljekari zaključili da je otrovan novičokom.

Precizna supstanca u Navaljnijevim uzorcima koju su otkrile ovlaštene laboratorije OPCW-a nije bila na popisu zabranjenog hemijskog oružja, već se radi o novoj i neprijavljenoj varijanti iz porodice novičok, navodi se u izjavi.

"Ovi rezultati predstavljaju razlog za ozbiljnu zabrinutost", rekao je generalni direktor OPCW-a Fernando Arias, pozivajući članove da se pridržavaju međunarodnog sporazuma o zabrani upotrebe hemijskog oružja.

Zapadne vlade zatražile su sankcije Moskvi zbog ovog slučaja. Rusija negira bilo kakvu umiješanost i navode kako sumnjaju da je Navaljni otrovan.

U zajedničkoj izjavi 44 zemlje članice OPCW, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Države, pozvali su Moskvu da istraži ovaj slučaj.

"Pozivamo Rusku Federaciju, na čijoj se teritoriji dogodio napad, da istraži i na brz i transparentan način otkrije okolnosti ovog napada hemijskim oružjem", navodi se u izjavi.

Navaljni (42), najistaknutiji protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prebačen je u Njemačku dva dana pošto mu je pozlilo 20. augusta na domaćem letu u Rusiji. Njemački stručnjaci za hemijsko oružje utvrdili su da je Navaljni otrovan agensom "novičok" iz sovjetske ere, što je podstaklo Berlin da traži od Rusije da ispita taj slučaj.

Pročitajte i ovo: Kako su saradnici Navaljnog prikupili dokaze o njegovom trovanju

Navaljni je držan u indukovanoj komi više od dvije sedmice i liječen je protivotrovom. Članovi njegovog tima optužili su Kremlj za umiješanost u trovanje, a te optužbe su ruski zvaničnici čvrsto negirali.