Ministarstvo: Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH

Migranti ispred kampa Lipa kod Bihaća, januar 2020.

Nakon izvještaja koji je objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) o utrošku novčanih sredstava za rješavanje migrantske krize i pomoć migrantima u BiH, oglasili su se iz Ministarstva financija i trezora BiH, kazavši da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

“Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju financijska izvješća iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH“, navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U saopćenju za javnost podsjećaju da “sve institucije BiH imaju obavezu da posluju sukladno Zakonu o financiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljujemo na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH”.

Pročitajte i ovo: Republika Srpska bez konsekvenci odbija migrante

Prije dva dana visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell obavio je telefonski razgovor s predsedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

Tema razgovara bila je pronalazak rješenja za migrantsku krizu u BiH.

Borrel je podsjetio Dodika da je Europska unija (EU) BiH dodijelila financijsku podrška u iznosu od preko 88 miliona eura.

Dodik je tom razgovoru odgovorio da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija a ne posredstvom institucija Bosne i Hercegovine i entiteta, te da postoje indicije o zlouporabi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

Pročitajte i ovo: Borrell razgovarao sa Dodikom o migrantskoj krizi

Međunarodna organizacija za migracije u BiH (IOM) objavila je u srijedu 13. januara informacije o količini sredstava koje je Evropska unija (EU) dala za hitni odgovor na migrantsku krizu u BiH, koliko je novca i na šta potrošeno te koliko je ostalo do jula 2021. godine.

Evropska unija je od juna 2018. godine za IOM ili putem IOM-a doznačila 76.851.217 eura, a do decembra 2020. potrošeno je 51.560.327.

Do jula 2021. preostalo je 25.290.890 eura.

Pročitajte i ovo: Cikotić: Migrantska kriza u BiH prerasta u političku

Prema podacima IOM-a u BiH je do sada evidentirano ukupno 59.139 migranata, izbjeglica i tražilaca azila, a broj centara za smještaj tih osoba formiranih od juna 2018. je sedam, sa ukupnim odobrenim smještajnim kapacitetom od 7.830 kreveta.

Na direktnu podršku institucijama BiH utrošeno je 3.398.679 eura ili 7 posto sredstava, operativni i administrativni troškovi su iznosili 1.326.368 eura ili 2 posto, 7.047.055 eura ili 14 posto je utrošeno ne uspostavu prihvatnih centara, a najviše 39.788.225 ili 77 posto na humanitarnu pomoć.

Kreveti i madraci za migrante u šatorima kod Lipe

IOM trenutno zapošljava 423 osobe u prihvatnim centrima i svojim terenskim timovima. Od tog broja, 421 je državljanin BiH, a dva nisu. Također, više od 50 posto zaposlenih je sa teritorije Unsko-sanskog kantona, dok druga velika grupa dolazi sa teritorije Kantona Sarajevo.