Dostupni linkovi

Borrell razgovarao sa Dodikom o migrantskoj krizi


Josep Borrell 

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Josep Borrell obavio je telefonski razgovor sa predsedavajućim Predsedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom kako bi raspravljao o pronalasku rešenja za migrantsku krizu u BiH, saopšteno je iz kabineta šefa evropske diplomatije.

“EU je više puta zatražila od vlasti da brzo pojačaju svoja delovanja u pravcu rešavanja teške humanitarne situacije u Unsko-sanskom kantonu i pruže osnovne i sigurne uslove za život svim osobama koje i dalje spavaju na hladnom u ekstremnim uslovima”, podvlači se u saopštenju iz kancelarije visokog EU predstavnika.

Stotine migranata na otvorenom čekaju šatore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

U saopštenju se navodi i da je Borrell podsetio Dodika na punu posvećenost EU u pružanju podrške Bosni i Hercegovini, budući da je dodeljena i finansijska podrška u iznosu od preko 88 miliona eura, i u potpunosti opremljen prihvatni centar Bira, koji, kako piše, “nije iskorišćen”.

Navodi se i to da je visoki EU predstavnik pozvao vlasti BiH da rade na održivim rešenjima, posebno otvaranjem centara koji će biti ravnomernije raspoređeni na teritoriji cele zemlje.

“Josep Borrell naglasio je da bi neuspeh imao ozbiljne posljedice po ugled Bosne i Hercegovine”, poručio je evropski šef diplomatije, podvukavši da EU računa na one koji su na funkciji u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne mere i preduzmu sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rade na dugoročnim rešenjima.

Inače, vojni šatori su postavljeni na obližnjoj parceli kod kampa Lipa i trebali bi poslužiti kao privremeni smeštaj do potpune izgradnje i opremanja kampa.

Cikotić: U 2020. iz BiH proterano preko 700 migranata

Istovremeno, 11. januara je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH za avgust 2020. godine.

Prema rečima ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića, kraj prošle godine u BiH u prihvatnim centrima dočekalo je oko 6.000 migranata, uključujući i dodatnih dve do dve i po hiljade osoba u privatnom smeštaju.

"Služba za poslove sa strancima BiH registrovala je u prošloj godini 16.190 migranata, što je za 45 odosto manje u odnosu na 2019. godinu", naveo je Cikotić.

Ova služba, dodao je on, proterala je 713 stranaca zbog sigurnosnih razloga, a 259 ih je posredstvom Međunarodne organizacije za migracije ( IOM) vraćeno u razne zemlje sveta.

Cikotić je istakao da nijedan migrant nije dobio azil u BiH.

Ranije su ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK) dogovorili da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru "Lipa" ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomernoj raspodeli tereta migrantske krize na sve delove države.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH su se 23. decembra povukli iz "Lipe" i prestali pružati pomoć u tom kampu.

Na dan povlačenja u kampu je izbio požar u kojem je izgorela većina šatora.

Migranti i izbeglice su odlukom Veća ministara BiH trebali biti prebačeni na lokaciju bivše tvornice Bira u Bihaću, međutim lokalne vlasti i stanovništvo usprotivili su se ovoj odluci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG