MUP Srbije: Policija identifikovala mladića koji je pevao neprimerenu pesmu u Priboju

Panorama Priboja (april 2020. godine)

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je u nedelju da je policija u Priboju, gradu na jugozapadu Srbije, identifikovala osamnaestogodišnjeg mladića koji je, kako se sumnja, u noći između 6. i 7. januara incident u kome se vređaju građani druge nacije i vere.

“Odmah po objavljivanju snimka na društvenim mrežama i u medijima, na kome mladić peva pesmu neprimerenog sadržaja, policija je pokrenula istragu i vrlo brzo identifikovala učesnika ovog događaja”, saopštiop je MUP.

MUP nije naveo o kom incidentu konkretno je reč, ali su lokalni mediji ranije objavili snimak na kojem se vidi grupa ljudi sa upaljenim bakljama koji na ulicama pevaju stihove „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“.

U saopštenju MUP se dodaje da je o događaju je obavešteno nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se intenzivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije u nedelju, 9. januara, saopštilo da je formiralo radnu grupu povodom ponovljenih incidenta u Priboju.

Taj grad na jugozapadu Srbije u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo, je početkom januara dospeo u fokus nakon što je objavljen snimak na kojem se vide pripadnici policije kako pevaju pesmu u kojoj se veliča genocid u Srebrenici i zločini u Vukovaru.

Nakon toga, lokalni mediji su objavili i da su dvojica pribojskih policajaca u javnoj komunikaciji na društvenim mrežama pretili muslimanskom svešteniku u Priboju.

Pročitajte i ovo: Negiranje genocida u Srbiji kao 'deo folklora'

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, radna grupa je formirana po naređenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, a nju čine rukovodioci Uprave granične policije koji će u nedelju, 9. januara, održati sastanak sa rukovodiocima i starešinama Regionalnog centra prema Crnoj Gori u Priboju.

“Zadatak radne grupe je da sagleda i utvrdi sve činjenice i okolnosti ovih događaja, kao i da sprovede i završi disciplinske postupke protiv policijskih službenika granične policije u Priboju”, navodi se u saopštenju MUP Srbije.

U saopštenju se ne nanavodi o kojim se tačno incidentima u Priboju radi.

Lokalni portal Sandžakpress je 8. januara objavio da su na dan proslave pravoslavnog Božića na društvenim mrežama osvanule uvrede i prijetnje koje su u komentarima na Fejsbuku razmenjivala uvrede i račun “efendije Pribojskog”.

U gradu je osvanuo i grafit podrške bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, pravosnažno osuđenom na doživotnu robiju zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Prethodno su mediji početkom januara objavili video snimak sa jedne privatne proslave na kojoj su bili pripadnici srpske policije u Priboju, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je 6. januara da je počeo disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

Pročitajte i ovo: Vulin: Disciplinski postupak protiv policajaca koji su pevali o Srebrenici

On je u izjavi za televiziju Pink rekao da MUP najoštrije osuđuje takvo ponašanje “bez obzira što je to izvršeno van službe".

U pesmi se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanov-ništvom, "desi Vukovar".