Dostupni linkovi

Vulin: Disciplinski postupak protiv policajaca koji su pevali o Srebrenici


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, juli 2021.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, juli 2021.

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je počeo disciplinski postupak protiv policajaca koji su slavili uz pesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

"MUP najoštrije osuđuje takvo ponašanje bez obzira što je to izvršeno van službe", rekao je Vulin za televiziju Pink 5. januara.

"Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje i svako ponašanje koje može da izazove bilo kakvo uznemirenje bilo koje nacije u našoj zemlji", dodao je.

On je naveo da je disciplinski postupak počeo protiv lica koja su se pojavila na snimku i da je to ono što Ministarstvo unutrašnjih poslova može i hoće da uradi.

Mediji su ranije preneli video snimak sa jedne privatne proslave pripadnika srpske policije u Priboju, na kojoj je pevana šovinistička i nacionalistička pesma kojom se veliča genocid u Srebrenici.

Priboj je grad na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, u kojem živi srpsko i bošnjačko stanovništvo.

U pesmi se poziva na ponavljanje Srebrenice, silovanje i ubijanje Bošnjaka i poziva da se u Novom Pazaru, gradu na jugu Srbije sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, "desi Vukovar".

Kada je snimak podeljen na društvenim mrežama, još jednom se uzburkala regionalna javnost, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 3. januara rekao kako je uveren da će nadležni preduzeti "zakonom određene mere".

Dragan Zeković, jedan od policajaca – organizator slavlja na kojem se čula pesma, javno se izvinio svojim sunarodnicima Bošnjacima u objavi na Fejsbuku.

"Poštovani sugrađani, kao neko ko je odrastao i živi u multietničkoj sredini, ko ima puno prijatelja Bošnjaka, želim da uputim izvinjenje svima koje je povredila pesma koja se čula te večeri i koja je poslala veoma lošu poruku", naveo je Zeković na svom Fejsbuk profilu 2. januara.

Incident u Priboju osudile su pojedine opozicione partije, a nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) zatražila je od Tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije da utvrde ko su osobe koje su u Priboju pevale u slavu genocida i ratnih zločina i kazni ih u skladu sa zakonom.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, kako su presudili međunarodni sudovi, već koriste termin "strašan" i "užasan" zločin.

XS
SM
MD
LG