Američki Merck zatražio odobrenje za prvu tabletu protiv COVID-19

Molnupiravir

Američki proizvođač lijekova Merck & Co Inc saopštio je u ponedjeljak 11. oktobra da je podnio zahtjev za američko odobrenje za hitnu upotrebu lijeka za tretman pacijenata oboljelih od COVID-19 sa blagim do umjerenim simptomima, javlja Reuters.

Ovo bi bilo odobrenje prvog oralnog antivirusnog lijeka protiv korona virusa.

Odobrenje moglo bi pomoći u promjeni kliničkog liječenja COVID-19 jer se tablete mogu uzimati kod kuće.

Liječenje molnupiravirom moglo bi prepoloviti šanse za smrt ili hospitalizaciju onih koji su u najvećoj opasnosti od zaraze teškim oblikom COVID-19, tvrdi proizvođač lijekova, izvještava Reuters.

Privremeni podaci o učinkovitosti lijeka, koji su razvijeni s kompanijom Ridgeback Biotherapeutics, imali su veliki utjecaj na dionice proizvođača cjepiva protiv COVID-19 kada su objavljeni prošle sedmice.

Pročitajte i ovo: Kretanje COVID-19 širom sveta

Postojeći lijekovi proizvođača Gilead Sciences Inc antiviralni i generički steroid deksametazon općenito se daju samo nakon što je pacijent hospitaliziran.

Lijekovi za monoklonska protutijela iz tvrtki Regeneron Pharmaceuticals Inc i Eli Lilly dosad su imali samo ograničenu upotrebu zbog poteškoća u primjeni.

U Indiji su, međutim, dva proizvođača lijekova prošle sedmice pokušala okončati ispitivanja kasnih faza svojih generičkih verzija molnupiravira za liječenje umjerene forme COVID-19, prema dokumentima studije.

Izvor iz indijskog glavnog kontrolora lijekova rekao je da pilula nije pokazala "značajnu učinkovitost" protiv umjerenih slučajeva, ali je bila uspješna protiv blagih slučajeva.

Pročitajte i ovo: SAD ulažu 3,2 milijarde dolara u razvoj antivirusnih lekova

Merck je naveo da se njegova ispitivanja temelje na definicijama američke Uprave za hranu i lijekove, (FDA) koje za umjereni COVID-19 opisuju razinu kisika u krvi ne nižu od 93 posto, dok ispitivanja u Indiji definiraju kao umjerenu razinu kisika u krvi između 90 posto i 93 posto.