Mitchell najavljuje veći diplomatski angažman SAD u regiji

SAD ozbiljno shvaćaju strateško nadmetanje Kine i Rusije u središnjoj i istočnoj Europi

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i eurazijska pitanja A. Wess Mitchell je u službenoj posjeti Hrvatskoj. Sjedinjene Države ozbiljno shvaćaju strateško nadmetanje Kine i Rusije u središnjoj i istočnoj Europi i neće stajati po strani, kazao je i pohvalio hrvatski doprinos međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti.

"Vrlo sam zadovoljan bliskim prijateljstvom i savezništvom što ga Sjedinjene Države dijele sa Hrvatskom, i sa vašim dužnosnicima razmijenio sam ideje kako da se ti odnosi dodatno ojačaju", kazao je na završetku svoje posjete Hrvatskoj pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i eurazijska pitanja A. Wess Mitchell.

"Izrazio sam iskrenu američku zahvalnost Hrvatskoj za ulogu koju ima u međunarodnim misijama - KFOR na Kosovu, u Afganistanu i u misiji 'Odlučna potpora' na ruskoj granici. To je doista neprocjenjiv doprinos Hrvatske međunarodnoj sigurnosti. Razgovarali smo o odnosima sa susjedima u regiji i o LNG terminalu na Krku i ja sam izrazio naše priznanje svim naporima hrvatske Vlade oko energetske diversifikacije Europe. Razgovarali smo i o ulozi što je Hrvatska ima kao regionalni lider i izvor stabilnosti na prostoru Jadrana i zapadnog Balkana", rekao je.

Govoreći o stanju u središnjoj i istočnoj Europi, on je podsjetio da Sjedinjene Države surađuju sa svojim saveznicima u tom dijelu Europe, kako i u NATO-u i u Europskoj uniji.

"Svjesni smo na je na djelu vrlo intenzivno strateško nadmetanje. Kina i Rusija vrlo su aktivne u središnjoj i istočnoj Europi - format "16+1", "Jedan pojas, jedan put", Kinezi 'debt-trap diplomacijom', odnosno davanjem kredita koje je teško otplatiti stvaraju mrežu utjecaja koju mogu koristiti u budućnosti, Rusi su ovdje sa pritiskom u energetici", upozorio je Mitchell.

"Naša je poruka u središnjoj i istočnoj Europi", dodao je, "da Zapad mora to strateško nadmetanje shvatiti ozbiljno - Sjedinjene Države, Europska unija i NATO".

"To znači - javno i privatno izraziti svoju zabrinutost kada ona postoji, ali to također znači i vrlo blizak diplomatski angažman sa svim ovim zemljama, kako sa onima koje su u EU i NATO-u, tako i sa onima izvan tih integracija", konstatirao je.

Mitchell je pohvalio poteze hrvatske Vlade oko ubrzavanja priprema za izgradnju terminala za ukapljeni plin na otoku Krku, i podsjetio sa su u procesu angažirane i Sjedinjene Države, Mađarska i druge zemlje u regiji:

"Mi i dalje vjerujemo da je u dugoročnom europskom interesu diversificirati energetske izvore i dobavne pravce. To je trajna američka pozicija, a to je i trajna pozicija Europske unije. Iz Zagreba idem u Prag, pa u Bruxelles, i u Bruxellesu ću sa europskim dužnosnicima govoriti o ovom projektu na Krku. Mi dijelimo sa Europskom unijom naglašavanje diversifikacije izvora energije i mislim da postrojenje na Krku tome uvelike pridonosi", ocijenio je.

Komentirajući razvoj događaja oko Agrokora, Mitchell je kazao kako su Sjedinjene Države zainteresirane za nagodbu koja će voditi računa o dugoročnim ekonomskim i sigurnosnim interesima Hrvatske kao članice NATO-a.

Mitchell je komentirao i američki izlazak iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava. On je podsjetio da su Sjedinjene Države vodeće u svijetu u osiguravanju humanitarne pomoći, i da su vodeće u svijetu što se tiče ljudskih prava - svojim godišnjim izvještajima o ljudskim pravima, ali i aktivnostima širom svijeta:

"Međutim, iskreno smo zabrinuti ako UN-ovo tijelo za ljudska prava ima među svojim članicama zemlje poput Kine, Venecuele i Kube. Tu mora da nešto ne valja! Dakle, mi pitanje ljudskih prava razumijemo vrlo ozbiljno, i dovodimo u pitanje proces u kojem je to tijelo sastavljeno i način bavljenja problemima ako ono u svom sastavu ima takve zemlje. Veleposlanica Haley vrlo je aktivna u tim pitanjima u UN-u i tako ćemo i nastaviti", poručio je Mitchell.

Wess Mitchell se u Zagrebu susreo sa potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova marijom Pejčinović Burić, državnom tajnicom u tom ministarstvu Andreom Metelko Zgombić i pomoćnicima ministrice Vicom Skračićem i Borisom Krigićem, ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, kao i sa ravnateljicom javnog poduzeća LNG Hrvatska Barbarom Dorić.