Ministar pravde RS saslušan u Tužilaštvu BiH

Kasipović: Tužilac se interesovao za postupanje Vlade RS u toku pripreme sjednice

Ministar pravde Republike Srpske (RS) Anton Kasipović, koji je u utorak ispitan u Tužilaštvu BiH, izjavio je da tokom tog saslušanja nije bilo pitanja o rušenju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine (BiH).

On je naveo kako je tužioca uglavnom interesovalo postupanje Vlade tog bh. entiteta u pogledu skupštinskih odluka o preuzimanju nadležnosti države BiH.

Kasipović je rekao nakon jednočasovnog ispitivanja u Tužilaštvu BiH, održanog 28. decembra, da se odazvao na poziv u svojstvu svjedoka i odgovarao na pitanja tužioca o postupanjima entitetske Vlade i Ministarstva pravde u vezi sa odlukama Narodne skupštine RS od 10. decembra.

„Tužilac se, uglavnom, interesovao za postupanje Vlade u toku same pripreme sjednice i za stav Vlade u pogledu odluka Narodne skupštine i sprovođenja tih odluka“, rekao je Kasipović novinarima, prenosi SRNA.

Pročitajte i ovo: Vijeće za provedbu mira: Nema vraćanja nadležnosti s države BiH na entitete

Kasipović je rekao da ga tužilac nije pitao o tome da li odluke parlamenta RS i postupci Vlade RS predstavljaju rušenje ustavnog poretka BiH.

On nije želio da komentariše postupanje Tužilaštva BiH u predmetu niti bilo koje postupanje pravosudnih institucija, te istakao da nije obaviješten o tome da li u ovom predmetu ima osumnjičenih.

„Pretpostavljam da će ove, još uvijek na temelju Zakona o krivičnom postupku, određene radnje rezultirati nekom tužilačkom odlukom“, naveo je Kasipović.

On je potvrdio da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač takođe pozvan u Tužilaštvo u svojstvu svjedoka.

Pročitajte i ovo: Po naredbi Suda SIPA zatražila dokumentaciju od šest stranaka u RS

Iskaze su do sada u Tužilaštvu BiH, u svojstvu svjedoka, dali lideri opozicije u RS, Mirko Šarović, Nenad Nešić, Branislav Borenović, Goran Selak i Nebojša Vukanović.

Zašto Tužilaštvo poziva zvaničnike iz RS na saslušanje?

Parlament RS je 10. decembra na posebnoj sjednici, usvojila Deklaraciju o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o „vraćanju“ nadležnosti sa nivoa države na entitet.

Tužilaštvo BiH je nakon toga otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Pročitajte i ovo: Ambasade u BiH: Odluka Skupštine RS o prijenosu nadležnosti prijetnja stabilnosti zemlje i regije

Tužilaštvo je ranije zatražilo informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima kojeg je oktobru, na posebnoj sjednici, usvojio entitetski parlament. To je za RSE potvrdio 7. decembra potpredsjednik parlamenta Deniš Šulić.

U Tužilaštvu BiH, na upit RSE 7. decembra su kratko odgovorili da je „u predmetu u kojem postupa, Tužilaštvo zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija“.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo BiH istražuje Zakon o lijekovima RS

Osnivanje entitetske agencije za lijekove nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio prenos niza nadležnosti sa države na entitet RS.