Poništena ekološka dozvola za malu hidroelektranu 'Slapi' kod Sarajeva

Vaš browser nepodržava HTML5

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?

Okružni sud u Banjoj Luci uvažio je tužbu Udruženja „Resursni Arhus centar u BiH“ i poništio obnovljenu ekološku dozvolu za Malu hidroelektranu (MHE) “Slapi” na Kasindolskoj rijeci.

Hidroelektrana je na teritoriji opština Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, u okolini Sarajeva, na području Republike Srpske, pa je nadležan bio sud u Banjoj Luci.

MHE “Slapi” treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda, prenosi Fena.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Iz Udruženja “Resursni Arhus centar u BiH” napominju da je u toku maja ove godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” provela građansku inicijativu putem koje je prikupljeno 2.354 potpisa protiv izgradnje MHE “Smar” i “Slapi”.

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!”, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Arhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo, više od godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć ovoj grupi građana.

„Ovo je druga pozitivna presuda koju smo zaprimili u predmetu tri MHE na Kasindolskoj rijeci. Sada imamo poništene obnovljene ekološke dozvole za MHE 'Smar' i MHE 'Slapi', te se nadamo da će biti poništena i ekološka dozvola za MHE 'Podivič' kao i građevinska dozvola za MHE 'Samar'“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Ivanić: Ide se u susret privatnim interesima, na štetu rijeka u BiH

„Iako bi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske trebalo u cijelosti primjenjivati Zakon o zaštiti životne sredine i Zakon o uređenju prostora i građenju, nažalost svjedoci smo da upravo oni najčešće krše odredbe tih zakona“, zaključuje u saopštenju izvršna direktorica „Arhus centra u BiH“ Emina Veljović.

Pročitajte i ovo: Ivanić: Ide se u susret privatnim interesima, na štetu rijeka u BiH

U pripremi izgradnja više od 300 MHE u BiH

Prema podacima nevladine organizacije "Eko akcija", u Bosni i Hercegovini izgrađeno je 106 malih hidroelektrana, dok je u pripremi izgradnja dodatnih 340.

Pročitajte i ovo: Dobitnica 'Zelenog Nobela' iz Kruščice: 'Napadnute su sve rijeke Balkana'

Udruženja okupljena u Koaliciju za zaštitu rijeka BiH zatražila su od vlasti u Bosni i Hercegovini uvođenje moratorijuma na gradnju MHE, zbog, kako navode, ugrožavanja rijeka.

Iz Koalicije tvrde da BiH nema potrebu za novim hidroelektranama i da one donose korist, isključivo investitorima koji potpisuju ugovor o garantovanoj otkupnoj cijeni električne energije, a imaju i beneficije u vidu subvencija koje građani plaćaju svaki mjesec, s obzirom na to da na računu za električnu energiju postoji stavka podsticaja za obnovljive izvore energije.