Majke Srebrenice: Dodikovo svjedočenje uvreda za žrtve

Majke Srebrenice na protestu isred Suda za ljudska prava sa posterom Radovana Karadžića, oktobar 2012.

Majke Srebrenice u utorak su u Tuzli pratile svjedočenje prvog čovjeka Republike Srpske Milorada Dodika na suđenju haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Dodik se u Haškom tribunalu pojavio kao svjedok obrane.

Nastup Dodika, koji je negirao Karadžićeve zločine, za njih je velika uvreda, jer 18 godina nakon rata očekivale su da se krene u izgradnju mira, a ne na urušavanje suživota koji je u RS-u tek u začecima.

Nura Mustafić izgubila je u Srebrenici tri sina i muža. Vratila se u ovaj gradić, kući iz koje su izvedena njezina djeca. Nastup Milorada Dodika u svojstvu obrane pred Haškim tribunalom na suđenju Radovanu Karadžiću za nju je bilo veliko razočaranje.

„To je baš bolno i sramotno - jer je ubio moja tri sina i muža. I ja sam se opet vratila u Srebrenicu. Gdje su mi djeca, gdje mi je ko? I nije samo moja djeca, nego hiljade ljudi, djece, braće, sestara - svi su ubijeni“, kaže Mustafić.

Majke Srebrenice očekivale su da nakon 18 godina dolazi vrijeme pomirenja i suživota. Hajra Ćatić, međutim, smatra da bi ovaj Dodikov istup u kojem je on optuživao sve strane osim Karadžića mogao izazvati još veći jaz i nepovjerenje povratnika u RS.

„Znamo ko je Dodik, znamo da cijelo vrijeme negira genocid, da cijelo vrijeme negira da se desio zločin u Srebrenici i u čitavoj BiH. On je samo produžena ruka Karadžića. Zaista smo ogorčene na sve to. Umjesto da idemo ka pomirenju i ka suživotu, vidite da nas on još uvijek zavađa“, rekla je Ćatić.

Nedim Salaharević u Vlasenici je u logoru Sušica izgubio brata Edina, koji je bio na početku velike košarkaške karijere.

Edin je imao tek 19 godina. Njegov brat Nedim je Dodikovo svjedočenje doživio kao poniženje:

„Ovo je jako porazno. I ovo je jedan veliki plus za sve zločince u manjem bh. entitetu. Ovim potezom data im je puna podrška, maltene da opet mogu da rade ono što su radili i da zavode još mnoge sljedbenike na veličanje zločina i genocida. To je žalosno.“

Rejha Avdić kaže da je neistina sve što je Dodik sve danas rekao. Čudi ih šutnja međunarodne zajednice:

„Međunarodna zajednica popušta njemu sve. Ima li ijedan predsjednik tako da se ponaša? Nijedan - nikad. Ali njemu sve puštaju i onda on uzima maha, bezobrazan, bahat - ne znam više kako čovjek da ga nazove.“


Svjedočenjem Milorad Dodik je ponovio svoju suradnju tijekom rata sa Radovanom Karadžićem, što je za majke Srebrenice bila potvrda da genocid u Srebrenici neće biti priznat u BiH sve dok je Dodik jedan od glavnih kreatora politike u ovoj zemlji.