Hiljade na protestu protiv Orbanove vlade

Sa protesta u Budimpešti, Mađarska, 23. oktobar 2022.

Hiljade Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširali su 23. oktobra Budimpeštom u znak protesta protiv vlade, zahtijevajući veće plate za prosvjetne radnike i obuzdavanje rastuće inflacije.

Šetajući mostom na Dunavu, demonstranti su držali transparente poput "Orban se gubi" i "Nema učitelja, nema budućnosti", nekoliko sati nakon što je premijer Viktor Orban obećao da će očuvati ekonomsku stabilnost i zadržati gornju granicu računa za električnu energiju u domaćinstvima, dok EU klizi u "ekonomsku krizu".

Demonstranti navode da je Vlada iznevjerila prosvjetne radnike dajući im oskudne plate, dok je inflacija, koja je u septembru dostigla 20 posto i još raste, postala nepodnošljiva.

Nastavnici i studenti protestuju za veće plate, pronalazak rješenja za sve veći manjak nastavnika, te za pravo na štrajk.

Pročitajte i ovo: Orban u govoru na godišnjicu revolucije uporedio EU sa Sovjetskim Savezom

Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti 1956. godine, Orban, koji je u aprilu ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat, rekao je ranije 23. oktobra da će naredna godina predstavljati izazove sa ratom u susjednoj Ukrajini.

"Rat na istoku i ekonomska kriza na zapadu", rekao je Orban pristalicama u Zalaegerszegu, oko 200 km zapadno od Budimpešte, dodajući da je došlo do "finansijske krize i ekonomskog pada u EU".

"Godine 1956. naučili smo da je jedinstvo potrebno u teškim vremenima... sačuvat ćemo ekonomsku stabilnost, svi će imati posao, možemo braniti šemu ograničenja na računima za energiju, a porodice neće ostati same."

Ograničenja na računima za gas i struju bila su ključna tačka Orbanove politike, ali su troškovi povećani ove godine zbog rastućih cijena energije, što opterećava državni budžet.