Dostupni linkovi

Orban u govoru na godišnjicu revolucije uporedio EU sa Sovjetskim Savezom


Mađarski premijer Viktor Orban tokom proslave 66. godišnjice ustanka Mađarske protiv Sovjetskog Saveza, 23. oktobra 2022. u gradu Zalegeršeg na zapadu Mađarske.
Mađarski premijer Viktor Orban tokom proslave 66. godišnjice ustanka Mađarske protiv Sovjetskog Saveza, 23. oktobra 2022. u gradu Zalegeršeg na zapadu Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban napravio je u nedelju, 23. oktobra poređenje između sovjetskih trupa koje su napale Mađarsku tokom revolucije 1956. i institucija Evropske unije (EU) danas, prenosi AP.

Obeležavajući 66. godišnjicu ustanka Mađarske protiv Sovjetskog Saveza, Orban je sugerisao da će EU, koja je nastojala da obuzda demokratsko nazadovanje u Mađarskoj, završiti kao Sovjetski Savez, koji se raspao pre više od tri decenije.

"Nemojmo se zamarati onima koji pucaju na Mađarsku iz senke ili sa briselskih visina. Oni će završiti tamo gde su i njihovi prethodnici", rekao je Orban u govoru odabranoj grupi gostiju u ruralnom gradu Zalegeršegu (Zalaegerszeg) u zapadnoj Mađarskoj, prekinuvši tradiciju održavanja govora u Budimpešti na godišnjicu ustanka.

Orbanov govor tokom važnog nacionalnog prznika Mađarske dolazi u trenutku kada se njegova vlada suočava sa sve većim pritiskom zbog kontinuiranog talasa protesta mađarskih nastavnika i učenika.

Orban, koji svoj oblik vlasti karakteriše kao "neliberalnu demokratiju", takođe se suočava sa pretnjom smanjenja finansiranja EU zbog nazadovanja demokratije i vladavinom prava u Mađarskoj, kao i zbog korupcije.

U pokušaju da do smanjenja finansiranja iz Brisela ne dođe, mađarski parlament je nedavno usvojio novi zakon protiv korupcije.

Međutim, kako navodi AP, Mađarska i dalje rizikuje da izgubi milijarde evra u finansiranju kao kaznu zbog uočenog kršenja demokratskih praksi, što je dovelo do slabljenja nacionalne valute i usporavanja ekonomije.

"Bili smo ovde kada nas je napala prva osvajačka imperija, a bićemo ovde kada se i poslednja sruši", rekao je Orban u nedelju.

Državni praznik 23. oktobra ustanovljen je u znak sećanja na početak narodnog ustanka 1956. protiv sovjetske represije koji je počeo u Budimpešti i proširio se širom zemlje.

Nakon što je staljinistički vođa Mađarske uspešno zbačen i sovjetske trupe proterane iz glavnog grada, direktiva iz Moskve poslala je Crvenu armiju nazad u Budimpeštu i brutalno ugušila revoluciju, ubivši čak 3.000 civila i uništivši veći deo grada.

Praznik, koji se nalazi u istorijskom sećanju Mađarske kao borba za slobodu protiv ruske represije, dolazi dok rat besni u susednoj Ukrajini gde je Moskva okupirala velike delove zemlje i nelegalno anektirala četiri regiona.

Orban, koji se smatra najbližim saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina u EU, snažno je lobirao protiv uvođenja sankcija Moskvi, iako je nacionalistički lider na kraju glasao za sve pakete sankcija.

Usamljena među svojim susedima u centralnoj i istočnoj Evropi, Mađarska je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem kao i da dozvoli njegovo prebacivanje preko njenih granica.

Ipak, Orban je izjavio da je invazija Moskve "jasna agresija" i da njegova vlada podržava pravo Ukrajine na teritorijalni integritet.

XS
SM
MD
LG