Rusija poziva druge zemlje da priznaju Donjeck i Luganjsk

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je u utorak pretnju sankcijama, rekavši da će ih Zapad uvesti bez obzira na događaje i opisujući odgovor na rusko priznanje delova dva otcepljena ukrajinska regiona Donjeck i Luganjsk kao predvidljiv, prenosi Rojters.

„Naše evropske, američke, britanske kolege neće stati i neće se smiriti dok ne iscrpe sve svoje mogućnosti za takozvano ’kažnjavanje Rusije‘. Već nam prete svim vrstama sankcija ili kako sada kažu. 'majka svih sankcija'“, rekao je Lavrov.

„Pa, navikli smo. Znamo da će sankcije ionako biti uvedene, u svakom slučaju. Sa ili bez razloga,” zaključio je Lavrov.

Istovremeno, Ministarstvo inostranih poslova Rusije pozvalo je ostale zemlje da priznaju delove Luganjska i Donjecka koje kontrolišu proruski separatisti, nakon što je to u ponedeljak učinio ruski predsednik Vladimir Putin.

Pročitajte i ovo: Putin naredio slanje trupa u Ukrajinu nakon što je priznao separatističke regije

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Bajden) je u ponedeljak (21. februar) potpisao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija za dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini kojima je ruski predsednik priznao samostalnost.

Pročitajte i ovo: Biden nametnuo sankcije za separtističke regione Ukrajine koje je Putin priznao

Šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je potvrdio da će danas (22. februara) u Parizu, Evropska unija (EU) odlučiti o sankcijama protiv Rusije.

Pročitajte i ovo: Čelnici EU potvrdili usvajanje paketa sankcija protiv Rusije