Dostupni linkovi

Biden nametnuo sankcije za separtističke regione Ukrajine koje je Putin priznao


Američki predsjenik Joe Biden
Američki predsjenik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Bajden je u ponedjeljak potpisao izvršnu naredbu o uvođenju sankcija za dva separatistička regiona u istočnoj Ukrajini kojima je ruski predsjednik priznao samostalnost.

Odluka američkog predsjednika uslijedila je ubrzo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak potpisao dekret kojim je priznao te regije kao nezavisne i odlučio tamo poslati ruske trupe.

Bidenova naredba zabranjuje američkim državljanima "nove investicije, trgovinu i finansiranje u, iz ili u" separatističke regije Donjeck i Lugansk, koje se nalaze u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, rekla je portparol Bijele kuće Jen Psaki u izjavi.

Naredba takođe daje ovlaštenje za uvođenje sankcija "svakoj osobi koja je odlučna da djeluje u tim područjima Ukrajine", rekla je Psaki.

Ona je dodala da će administracija kasnije "najaviti dodatne mjere vezane za očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije".

"Da budemo jasni: ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, ako Rusija dodatno izvrši invaziju na Ukrajinu, i bile bi dodatak na njih“, navela je Psaki.

Bajdenova administracija je upozorila da će potez Putina da formalno prizna Luhansk i Donjeck kao nezavisne naići na "brz i čvrst odgovor" SAD i njihovih saveznika.

Ubrzo nakon Putinove objave predsjednik Bajden je razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Razgovor između trojice lidera trajao je otprilike 30 minuta, saopštila je Bijela kuća, a uslijedio je nakon što je predsjednik razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko 35 minuta.

Biden je pozvao Zelenskog kako bi "ponovo potvrdio privrženost Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" i "snažno osudio" Putinovo priznanje spornih teritorija, saopštila je Bijela kuća.

Američki predsjednik Joe Biden neposredno nakon Putinove odluke poručio je da će uskratiti Rusiji "šansu da profitira od njezinih očitih kršenja međunarodnog prava".

"Potpisao sam izvršnu naredbu kojom uskraćujem Rusiji priliku da profitira od svojih očitih kršenja međunarodnog prava. Nastavljamo bliske konsultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima", poručio je Biden.

Ukrajinski predsjednik Zelenski izjavio je da će međunarodne granice njegove zemlje ostati takve kakve jesu, te naveo kako su ruski potez kršenje integriteta i suvereniteta teritorije Ukrajine.

"Nećemo nikome ništa dati", poručio je ukrajinski predsjednik nakon Putinove odluke, naglašavajući da je Ukrajina i dalje "zagovornik političkog i diplomatskog dogovora."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja želi mir i poručio: "Čekamo jasne i učinkovite korake podrške naših partnera."

Putin je prije dekreta o slanju ruskih trupa potpisao dekrete o priznanju nezavisnosti "Donjecke Narodne Republike" i "Luganjske Narodne Republike". Nije jasno kolika je veličina snaga koje je Putin poslao i kada će preći granicu s Ukrajinom. Kaže se da će ruska vojska ući kako bi "održala mir".

Separatisti tvrde da polažu pravo na kompletan Donjeck i Lugansk, međutim kontrolišu samo oko polovice ove dvije istočne ukrajinske regije.

Kijev i zapadni čelnici sedmicama su upozoravali da bi ruski vojni napad na Ukrajinu mogao biti neizbježan, jer da je više od 150.000 ruskih vojnika okupljeno u blizini rusko-ukrajinske granice.

Inače, separatistički lideri u Lugansku i Donjecku su najavili 18. februara masovnu evakuaciju u Rusiju. Kasnije su izdali naredbu o opštoj mobilizaciji muškaraca od 18 do 45 godina i zabranili muškarcima tih godina da napuštaju teritorije.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG