Krivokapić poručio da Vlada ostaje bez obzira na gubitak podrške u parlamentu 

Vaš browser nepodržava HTML5

Crna Gora: Vlada bez parlamentarne većine

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore da će Vlada nastaviti da radi svoj posao i pored brojnih poziva da podnese ostavku od strane dijela parlamentarne većine koja je izabrala Vladu.

On je rekao da mu je prihvatljiva svaka odluka parlamentarne većine, ali i dalje smatra da je za tranziciju vlasti ekspertska vlada najbolji koncept i da ne može da bude premijer Vlade u kojoj su unaprijed definisana politička mjesta.

Premijerski sat u Skupštini Crne Gore 24. juna koji se poklopio sa 200 dana rada Vlade, bojkotuju najveća koalicija u vladajućoj većini Demokratski front (DF) i najjača opoziciona stranka, Demokratska partija socijalista (DPS).

Radom Vlade nezadovoljni su u prosrpskom Demokratskom frontu koji je sa Demokratama i Građanskim pokretom URA osvojio vlast na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Pročitajte i ovo: Uz krizu Vlade i crnogorski parlament u blokadi

Iz DF optužuju Krivokapića i Vladu da su nizom postupaka iznevjerili izbornu volju glasača, dok Demokarte i URA podržavaju Vladu i premijera. Vladajuća većina ima 41 od 81 poslanika u crnogorskom parlamentu. Od toga Demokrate i URA imaju 14 poslanika.

Krivokapić je u odgovoru na poslaničko pitanje o činjenici da nema podršku najjače vladajuće grupacije odgovorio da će „konstituenti vlasti koji nijesu zadovoljni radom Vlade i traže njegovu njegovu smjenu, sa partnerima iz vladajuće većine nastaviti razgovore o njenoj budućnosti“.

Odgovarajući na pitanje predsjednika kluba Socijaldemokrata Ivana Brajovića da li ima plan za prevazilaženje do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora, Krivokapić je naveo „da veličanstvena pobjeda, koja se desila 30. avgusta prošle godine, ne smije da bude dovedena u pitanje“.

Demokratski front je od izbora Vlade 4. decembra prošle godine, za koju je glasao, kritikovao premijera zbog toga što u Vladi nije bilo predstavnika DF-a.

Na bojkot rada parlamenta odlučili su se nakon sjednice 17. juna na kojoj su poslanici Demokrata i URA, zajedno sa opozicionom DPS i drugim partijama iz opozicije, izglasali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, čemu se DF oštro protivio.

Dodatan razlog bila je smjena na istoj sjednici ministra pravde Vladimira Leposavića, na predlog premijera Krivokapića, zbog ranije izjave kojom je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, a čemu se DF takođe protivio.

Pročitajte i ovo: Crna Gora zabranila negiranje genocida u Srebrenici, smijenjen ministar Leposavić

Jedno od pitanja za premijera Krivokapića ticalo se poremećenih odnosa zvanične Podgorice i Beograda.

Odgovarajući na pitanje kako tumači odnos Beograda prema zvaničnoj politici Crne Gore, Krivokapić je kazao da „u istoriji Crne Gore nije zabilježeno, da se u kratkom vremenskom periodu, sa najviših državnih adresa Srbije, ovako otrovne strijele upućuje Vladi, premijeru, predsjedniku Skupštine i na taj način pokušava da nas proglasi izdajnicima“.

Pročitajte i ovo: Raste napetost između Podgorice i Beograda

Crnogorski poslanici prije svega premijer Krivokapić i predsjednik parlamenta Aleksa Bečić kritikovani su zbog usvajanja Rezolucije o Srebrenici koja je od najviših zvaničnika u Beogradu ocijenjena kao akt protiv interesa Srbije a od dijela tamošnjih medija kao čin „izdaje“

Upitan o tim napadima, premijer je odgovorio citiranjem crnogorskog vojvode i književnike Marka Miljanova.

“Kada vas napadaju, nemojte odgovarati, jer ako imaju imalo obraza zastiđeće se za ono što rade”.

Kriza u odnosima Vlade premijera Krivokapića i vladajućeg DF tema je sastanka vladajuće većine, DF, Demokrata i URA koji će biti održan 24. juna, kasnije poslijepodne. Uoči sastanka iz DF su poručili da je najbolje rješenje izlaska iz krize vlasti formiranje nove Vlade sa novim premijerom.