Rusija podnijela nove krivične prijave protiv Navaljnog

rafit Alekseja Navalnyja švicarskih umjetnika Juliena Baro & Luda u Ženevi uoči samita američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina, 14. juna 2021. godine.

Ruske vlasti podnijele su nove krivične prijave protiv zatvorenog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, što je potez koji bi mu mogao produžiti boravak u zatvoru ako bude osuđen.

Ruski istražni odbor saopćio je u srijedu da je optužio Navaljnija za otvaranje neprofitne organizacije koja krši ljudska prava, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Pročitajte i ovo: Rusija namerava da blokira naloge Navaljnog na društvenim mrežama

Zvaničnici tvrde da je Navaljnijeva Fondacija za borbu protiv korupcije, koja je pokrenuta prije 10 godina i od tada objavila desetine viralnih video zapisa u kojima se otkriva navodna korupcija visokih državnih zvaničnika, potaknula Ruse "na nezakonite radnje" pozivajući ih da se pridruže neovlaštenim protestima u januaru.

Ruske vlasti su označile Fondaciju kao ekstremističku i zabranile je u junu.

Glasnogovornik Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric, upitan u vezi s novom optužbom, ponovio je "zabrinutost generalnog sekretara Antonija Guterresa" koju je ponovio više puta, da u cijelom svijetu "vidimo smanjenje prostora za civilno društvo".

45-godišnji Navaljni je najvatreniji politički neprijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. Uhapšen je u januaru po povratku iz Njemačke, gdje se pet mjeseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koji krivi Kremlj - optužbu koju su ruski zvaničnici odbacili.

Pročitajte i ovo: Brat Navaljnog osuđen na godinu dana zatvora uslovno

U februaru je Navaljniju naređeno da odsluži dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz presude za pronevjeru iz 2014. godine koju je odbacio kao politički motivisanu.

Njegovo hapšenje i zatvaranje izazvalo je val masovnih protesta koji su predstavljali veliki izazov za Kremlj. Vlasti su odgovorile masovnim hapšenjem demonstranata i krivičnim gonjenjem najbližih saradnika Navaljnija.