Kosovska opozicija oštro kritikuje učešće u dijalogu

Skupština Kosova

Opozicija na Kosovu smatra neodgovornim odlazak kosovske vladine delegacije u Brisel kako bi učestvovala na prvom sastanku sa Srbijom.

Skupština Kosova u ponedeljak nije uspela da usvoji rezoluciju koja bi podržala početak dijaloga i odlučila je da uz pomoć šefova parlamentarnih grupa pokuša da sastavi rezoluciju za sednicu u četvrtak, bez obzira što bi dijalog trebalo da počne u utorak.

Sa druge strane, u vladi i najvećoj vladajućoj partiji navode da izvršna vlast ima pravo da održi sastanke sa ostalim zemljama i bez saglasnosti skupštine.

Predsednik Skupštine Kosova, Jakup Krasniqi, navodi da skupština može igrati ulogu samo ukoliko se postigne neki sporazum.

„Vlada ima pravo da razgovara o tehničkim pitanjima bez saglasnosti skupštine, jer ima ovlašćenja u okviru ustava i zakona. Samo ukoliko se postigne neki sporazum, onda se taj sporazum mora ratifikovati u skupštini sa dve trećine glasova poslanika“, kazao je Krasniqi.

On je dodao da su pregovori političkog karaktera završeni u Beču, te da se sada radi o tehničkim razgovorima. Po njemu, skupština sa novom rezolucijom, koja se očekuje da će se usvojiti u četvrtak, odrediće crvene linije o čemu vlada ne može da pregovara sa Beogradom.

Učešće kosovske delegacije na sastanku u Briselu, ne samo da je opravdano, već je i ustavna odgovornost, navodi zamenik premijera Hajredin Kuçi.

„Vlada Republike Kosovo će izvršiti svoje obaveze, predviđene po ustavu, ali i pred međunarodnim partnerima“,
kazao je Kuçi.

U međuvremenu, opozicija oštro kritikuje Vladu zbog učešća u ovim razgovorima bez saglasnosti Skupštine. Šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova, Ismet Beqiri kazao je da zaobilaženje Skupštine po ovom pitanju predstavlja neodgovornost trenutne vlade.
Visar Ymeri, februar 2011.

„Smatramo da je ovo neodgovoran potez. Ali mislim da nemaju drugog izbora, a da ne uzmu u obzir ono što je juče diskutovano u Skupštini“, kaže Beqiri.

I iz pokreta Samoopredeljenje smatraju da je učešće kosovske delegacije u dijalogu nelegitimno.

„Ovaj sastanak je u potpunosti nelegitiman, zato što se održava odlukom vlade, bez ikakve dozvole skupštine“, kazao je Visar Ymeri iz ovog pokreta.

Skupština Kosova će u četvrtak glasati za rezoluciju koja će biti proizvod dva nacrta rezolucije sa suprotnim sadržajem o procesu dijaloga. To će biti izazov za Skupštinu, pošto veći deo opozicije ne samo da je protiv sadržaja dijaloga, već je i protiv početka dijaloga sa Srbijom.