Rezolucija za unutrašnje potrebe

Usvajanje rezolucije protiv nezavisnosti Kosova na sastanku Skupštine zajednice srpskih opština Kosova predstavlja još jedan žalostan pokušaj Republike Srbije da manipuliše svoju javnost i kosovske Srba, smatraju u Vladi Kosova.
„To je još jedan žalostan pokušaj Republike Srbije da manipuliše svoju javnost i kosovske Srbe“, kaže za naš program portparol premijera Kosova Mamli Krasniqi. On ističe da je i ovo jedna od niza manifestacija kojima Srbija obeležava svoje najveće neuspehe.
„Žao nam je, ali tradicija Srbije da slavi dane njihovih velikih gubitaka se nastavlja“, kaže Krasniqi i dodaje da Kosovo nastavlja hod napred i bez obzira što će Srbija preduzeti ne može to zaustaviti.
Učešće poslanika Skupštine Srbije na sastanku Skupštine zajednica srpskih opština Kosova je prema predstavnicima politčkih partija Kosova i poruka institucijama nove države da u tom delu teritorije Kosova ne funkcionišu institucije Kosova.
Potpredsednik Alijanse Novo Kosovo i član Predsedništva Skupštine Kosova Ibrahim Gashi ističe da jučerašnja sednica Skupštine zajednica srpskih opština Kosova ima nekoliko dimenzija. Njime se još jednom potvrđuju apetiti Beograda za sever Kosova i pretenzije da se taj deo teritorije podeli:
“Provokacija koje Srbija čini na tom delu teritorije imaju za cilj da se međunarodni i regionalni faktori ubede da tamo država Kosovo neće nikada imati pristupa, tako da je najbolje taj problem rešiti sada nego kasnije.“
On ocenjuje da će se ti izazovi i dalje nastavljati, što je, prema njemu, uznemiravajuće. Gashi veruje da se samo koordinacijom aktivnosti sa međunarodnim prisustvom na Kosovu mogu zaustaviti takve provokacije.
Istovremeno, član Predsedništva Alijanse za budučnost Kosova Avni Arifi očenjuje da je to bila manifestacija za unutrašnje potrebe koja je u skladu sa izjavom predsednika Srbije Borisa Tadića, koja ima za cilj da se javnost i srpski narod ubede da Kosovo navodno nije država. Međutim, prema Arifiju, to treba posmatrati kao još jedan signal za Pištinu da preduzme hitne mere i da i taj deo Kosova vrati pod svoj suverenitet.
„To je poruka koja ima za cilj da pokaže da na severu nema Kosova, jer tu nema institucija, da tamo ne funkcionišu kosovski zakoni. To je istovremeno i poruka za institucije Kosova da treba da rade svoj posao i da omoguće da Kosovo prostire svoju državnost na celoj teritoji“, kaže Arifi.
Skupština zajednica srpskih opština Kosova je juče na sastanku održanom u Zvečanu jednoglasno usvojila rezoluciju kojom se, kako se kaže, potvrđuje ustavno opredelenje da je Kosovo deo Srbije.
U Prištini se taj akt ocenjuje kao neosnovan, besmislen i bez pravne snage, ali istiće da je to deo otvorenih teritorijalnih pretenzija Beograda prema severu Kosova.